Нов доклад рисува мрачна картина на бъдещето на дивата природа в САЩ: до 40% от животинските видове и 34% от растителните видове са изложени на риск от изчезване, а до 41% от екосистемите на САЩ са застрашени от колапс в целия ареал, което означава, че могат да бъдат загубени завинаги.

NatureServe, природозащитна група, фокусирана върху биоразнообразието в Северна Америка, публикува доклада на 6 февруари. Докладът класира всички видове в САЩ според техния риск да бъдат унищожени. Категориите включват сигурни, относително сигурни, уязвими, застрашени, критично застрашени и вероятно изчезнали; всички видове в последните четири групи се считат за „застрашени от изчезване“. Класацията се основава на повече от 50 години данни, събрани от NatureServe, използвайки мрежа от повече от 1000 учени.

„Данните, докладвани от NatureServe, са мрачни“, казва членът на Камарата на представителите на САЩ Дон Бейер пред Reuters. Това е „мъчителен знак за много реалните проблеми, пред които са изправени нашата дива природа и екосистеми“.

Президентът на NatureServe Шон О'Брайън добавя, че заключенията в доклада са ужасяващи, но „се надява, че ще помогне на законодателите да разберат спешността от приемането на нови защити, предаде Ройтерс.

Най-застрашените животни са охлювите, като 75% от сладководните и 74% от сухоземните им представители са изложени на риск от изчезване, следвани от сладководни миди (65% изложени на риск), раци (55% изложени на риск), скариди (48% изложени на риск) и пчелите (37% в риск). Сладководните видове изглеждат особено уязвими поради увеличаването на замърсяването на водните пътища и дейността по изграждането на язовирни стени, пишат авторите на доклада.

Сред по-широките основни групи животни земноводните са най-зле, с 42% изложени на риск, следвани от риби (35% изложени на риск), влечуги (22% изложени на риск), бозайници (18% изложени на риск) и птици (12% на риск).

Някои от най-забележителните животински видове, изброени като критично застрашени, включват червения вълк (Canis rufus), наскоро клонирания чернокрак пор (Mustela nigripes), жабата гофер от Мисисипи (Lithobates sevosus), силно инбредната риба Devils Hole (Cyprinodon diabolis) ), морската костенурка Ридли на Кемп (Lepidochelys kempii), северноатлантическия гладък кит (Eubalaena glacialis) и кита на Райс (Balaenoptera ricei), който беше открит едва през 2021 г.

Сред растенията кактусите са най-застрашената група, с 48% в риск, следвани от орхидеи (27% в риск), дървета (20% в риск) и треви (19% в риск). Някои забележителни рискови растения включват венерината мухоловка (Dionaea muscipula), която е застрашена, и кленовият дъб (Quercus acerifolia), който е критично застрашен. Учените пишат, че растенията ще бъдат особено уязвими в бъдеще, защото не получават същото ниво на финансиране за опазване, както животните.

Най-застрашените екосистеми са тропическите гори, пасища и скали, като 100% от всяка категория са изложени на риск от колапс в целия ареал, следвани от тропическите савани (88% изложени на риск), умерените пасища и умерените гори (40% изложени на риск).

Най-високата концентрация на рискови видове и екосистеми се намират в Калифорния и Тексас, както и в части от Югоизтока.

Деградацията на местообитанията, преобразуването на земята, замърсяването, изменението на климата и инвазивните видове са основните заплахи за дивата природа на САЩ. Докладът ще помогне на природозащитниците да защитят дивата природа на САЩ, като се съсредоточат върху местата, където помощта е най-необходима, пишат изследователите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-смъртоносната гъба в света промени опасно начина, по който се възпроизвежда