Според последната актуализация на прогреса от Neuralink, пациентът-получател на мозъчен имплант е използвал импланта в комбинация със специализиран контролер за игри Quadstick, за да играе шутъра от първо лице Counter-Strike 2, и освен това е проектирал собствена персонализирана стойка за зарядно устройство Neuralink в CAD софтуер. Този имплант също така е останал напълно прикрепен към мозъка на пациента, за разлика от реципиента на първата процедура.

В сряда компанията на Илон Мъск представи актуална информация за напредъка на втория си пациент, известен просто като „Алекс“, който получи мозъчния чип миналия месец и се възстанови „гладко“.

Той е загубил контрол над крайниците си след травма на гръбначния мозък. Преди да получи импланта, той е играл Counter-Strike 2 с контролер за уста, наречен QuadStick, но не е можел да се движи и да стреля едновременно. С помощта на чипа обаче той може да управлява дистанционно мишката на лаптопа си, за да се прицелва и да използва QuadStick, за да се движи едновременно.

От Neuralink заявиха, че за разлика от Ноланд Арбо, първият пациент, получил мозъчен чип, имплантът е останал напълно свързан с мозъка на пациента. Въпреки успешната операция на Арбо, 85% от електродите с нишки, прикрепени към мозъка му, се разместват. Въпреки това той все още може да използва ефективно импланта.

От Neuralink заявиха, че за Алекс са направили някои промени, за да избегнат проблема, и че не са наблюдавали прибиране на нишките.

Алекс също така е използвал импланта, за да разработи 3D проекти, като например държач за електрическото зарядно устройство за неговия имплант, който след това е бил отпечатан на 3D принтер.

„Вземането на една идея, поставянето ѝ като дизайн и всъщност наличието на физически елемент като готов продукт ме кара да се чувствам така, сякаш отново създавам неща“, казва Алекс.

Neuralink заяви, че работи върху разработването на управлението на технологията, „за да осигури пълна функционалност на мишката и контролера за видеоигри“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Samsung Galaxy Z Fold6 vs Samsung Galaxy Z Flip6: кой да избереш за себе си?