Регулаторите на ЕС казват, че е време бавният като костенурка Wi-Fi, който получавате в полетите, да се промени. Ако новата мярка влезе в сила, на пътниците на авиокомпаниите в ЕС може да бъде разрешено да се откажат от самолетния режим и да използват 5G за поточно предаване на съдържание, достъп до приложения и дори за телефонни разговори.

Според Gizmodo Европейската комисия в момента обсъжда решение, което може да превърне Airplane Mode в реликва от миналото. Съобщава се, че предложението ще позволи на авиокомпаниите да предоставят 5G технология, вместо да изисква от пътниците да плащат за Wi-Fi или данни. Това означава, че пътниците ще бъдат свободни да използват устройствата си както искат.

Първоначално пътниците бяха ограничени да използват телефоните си от Федералната комисия по комуникациите на САЩ през 1991 г. поради опасения за смущения в клетъчните мрежи на земята. Говори се също, че мобилните телефони могат да попречат на навигационните системи на самолета. А главният изпълнителен директор на Комитета за безопасност на полетите в Обединеното кралство Дай Уитингам твърди, че телефоните не са били разрешени поради липсата на знания за това как използването на телефон ще се отрази на самолета.

Каквато и да е истинската причина, изглежда, че самолетите в ЕС вече ще използват специално мрежово оборудване, наречено pico-cell, за да маршрутизират обаждания, текстови съобщения и данни през сателитна мрежа. Тази нова технология ще свърже самолета с наземната мобилна мрежа.

Освен това опасенията, които регулаторите имаха преди с клетъчните мрежи, изглежда не се отнасят за 5G. Уитингам заявява:

"Има много по-малка вероятност от намеса. Имаме различен набор от честоти за 5G и има настройки за по-ниска мощност от тези, които са разрешени в САЩ. Пътуващата публика иска 5G. Регулаторите ще отворят тази възможност, но ще има стъпки, които ще бъдат предприети, за да се гарантира, че всичко, което правят, е безопасно".

Що се отнася до това кога се очаква всичко това да влезе в сила, пътуващите в ЕС ще трябва да изчакат до 30 юни 2023 г. Членовете на ЕС ще трябва да накарат авиокомпаниите да предоставят 5G до тази дата, ако решението бъде договорено.

Снимка: Unsplash

Виж още: Как един сгъваем смартфон променя начина, по който използваме мобилното си устройство