Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Много от нас вече познават поне по един човек със сгъваем смартфон, което говори за добрата работа на брандовете, предлагащи такива устройства. Дизайнът им все още може да бъде определен като иновативен, защото е първото нещо, което прави впечатление. Въпреки всичко сама по себе си това не е достатъчна причина да инвестираме в такова устройство, затова днес съм решил да разгледам софтуерните разлики. Ще погледнем по-отблизо как работят някои ключови апликации, които влизат в ежедневната рутина на повечето хора.

За да онагледя този експеримент, ще използвам Samsung Galaxy Z Flip4, понеже, който е чел ревюто ми за него, знае че го определих като най-лесния за препоръчване сгъваем смартфон, който би паснал на най-широка аудитория. Без повече обяснения нека навлезем в същинската част. Ето кои са любимите ми комбинации от приложения във Flex режим:

 

Google Meet + Samsung Notes

Най-голямото предимство на сгъваемия дизайн е, че Z Flip4 може да използва долната си половина като стойка, когато е отворен на 90 градуса. Това е безценно при видеоразговори, понеже ръцете ни остават свободни за други дейности, като водене на записки, което нa свой ред може да се извършва в другата част на екрана. А дори и да не записвате неща, винаги е предимство да може да оставите смартфона на бюрото и да се съсредоточите върху срещата, вместо да го държите през цялото време или да се чудите къде да го подпрете.

 

Google Maps + Spotify

Тази комбинация работи най-добре, докато шофираме. В горната част на дисплея е навигацията, а точно под нея е музикалният плеър, който е ясно видим през цялото време. Конкретно Spotify вече имат версия за шофьори, която се активира автоматично, когато сензорите на устройството засекат движение със скорост, непостижима за човешките автономни възможности. А с Galaxy Z Flip4 не трябва да изберете или нея, или Google Maps, а с едно просто разделяне на екрана може да изберете да виждате и ползвате и двете.

 

Twitter + Messenger

Това е комбинация за свободното време. Избрал съм Twitter, защото това е социалната мрежа, която използвам най-често. Естествено, могат да бъдат използвани също Instagram или Facebook. Същото важи и за Messenger – това е личният ми избор на платформа за комуникация с приятели и познати, но със същия успех може да използвате всяка чат апликация.

 

YouTube + Google Chrome

И двете приложения биха си паснали с широка гама от други апликации, но смятам, че помежду им съществува страхотен синтез. Давам пример – гледате ревю на продукт в горната част на дисплея, но е с продължителност половин час и нямате време да гледате внимателно цялото (или просто не желаете). В долната половина може да заредите сайт, официален или търговски, където периферно с видеото да разглеждате продукта, докато слушате аудиото на фон.

 

Камера

Това не е комбинация 2 в 1, но си заслужава да се отбележи, защото цялостната концепция на това какво може да правите с камерата на смартфона си, се променя само с едно сгъване. Когато отворите камера апликацията на Z Flip4 във Flex режим, превюто на кадъра остава в изправената част, а контролите се преместват в хоризонтално разположената. Освен че се създава възможност да се снимате сами, без да ви ограничава дължината на ръката, нощната фотография също се подобрява заради допълнителната стабилност.

 

Всяко приложение

Flex режимът на Samsung Galaxy Z Flip4 може да бъде използван с почти всяка апликация, като оставя приложението в горната половина на екрана, а в долната се появява тъчпад, който оперира по същия начин като тези в лаптопите, дори получаваме същия курсор на мишка. Под него имаме контрол на нивото на звука, нивото на яркостта, направа на скрийншот само на горната половина и отваряне на панела с известия. За да влезете в този режим, първоначално трябва да натиснете бутона, който се появява в долната лява половина на екрана, когато сгънете устройството на 90 градуса. След това вече може да го настроите да се активира сам, когато направите такава сгъвка.

Повечето от тези комбинации работят и на стандартен смартфон, но в някои ситуации сгъваемият дизайн на Samsung Galaxy Z Flip4 носи със себе си допълнително удобство и гъвкавост. Другото голямо предимство на този модел е външният екран, който се намира в горната част на задния панел. Макар той да не е способен да изпълнява всички функции, до които имате достъп от основния дисплей (както при външния екран на Galaxy Z Fold4), все пак ни позволява да извършваме някои бързи операции. Те включват: преглед на известията, контрол на музиката, управление на предстоящи аларми, таймер, прогноза за времето, календар, предстоящи събития, отбелязани в календара, и контакти. Имаме достъп и до някои настройки като Wi-Fi, спиране/пускане на звука, Bluetooth, самолетен режим, фенерче и контрол на яркостта. Както виждате, не са малко опции и комбинирано всички те покриват голям процент от ежедневните функции, за които използваме смартфоните си. Когато използваме външния дисплей, консумацията на енергия е несравнимо по-малка, а и не се раздвижва излишно пантата.

Сгъваемите телефони навлизат все по-смело в обществото и тази тенденция ще се запази и занапред, колкото по-добри и достъпни стават те. Дали някой ден абсолютно всички ще разполагаме с такива устройства? Трудно е да се каже на този етап, но със сигурност иновациите, които носят със себе си, ги правят все по-привлекателни. Зимният празничен сезон наближава, така че сега е добър момент да се инвестира в подобен подарък, а специално Samsung Galaxy Z Flip4 ще се предлага в комплект с луксозен подарък от 1 декември. Повече за промоцията ще научите скоро в профилите на Samsung в социалните мрежи.

 

Вижте още: Samsung смята, че може да ви достави Android 14 дори по-бързо, отколкото го направи с Android 13