Преди малко по-малко от месец Google изненада много хора в технологичната индустрия, когато обяви новата си програма за чатбот с изкуствен интелект - Bard. Тогава стана ясно, че Bard е създаден с цел да "съчетае широтата на световните знания със силата, интелигентността и креативността на нашите големи езикови модели".

Въпреки това, когато онлайн демонстрацията на Bard предложи невярна информация за космическия телескоп James Webb, мнозина сметнаха, че Google се опитва да избърза с продукта, за да се конкурира с услугата ChatGPT на OpenAI. Това мнение беше споделено дори от много служители на Google. Сега в нов материал на CNBC се твърди, че ръководителят на екипа, разработващ Bard, се опитва да се дистанцира от чатбота като заместител на Google Search.

В материала се съобщава, че по-рано миналата седмица Google е провел среща на всички служители, на която се е появил Джак Кравчик, който ръководи екипа за разработване на Bard. Той отговорил на въпроси от вътрешния форум на Google. Един от тях беше посветен на Bard, като той попита: "Защо смятаме, че голямото първо приложение трябва да бъде в търсенето, което в същността си е свързано с намирането на истинска информация?".

Според съобщенията Кравчик е отговорил с думите: "Искам да бъда много ясен: Bard не е само за търсене". Той добавя, че Bard трябва да се използва като "творчески спътник", но все пак призна, че Google не може да спре потребителите да ползват Bard като програма за търсене.

Макар че екипът работи за подобряване на отговорите, когато Bard се използва за намиране на информация, той добавя: "Но тъй като искате да навлезете в повече ориентирани към търсенето пътешествия, вече имаме продукт за това - той се нарича Search".

Според CNBC главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай също е присъствал на срещата на всички служители. Той е отговорил на въпрос от форума на неназован служител, като е заявил, че чувства, че Bard е "реакция без стратегия". Пичай очевидно е смятал друго.

"Не съм съгласен с предпоставката на този въпрос", казал той, като дори се засмял. "Работим задълбочено върху изкуствения интелект от дълго време. Прав сте в смисъл, че трябва да останем фокусирани върху потребителите и да се уверим, че изграждаме неща, които са въздействащи." Той продължава, че "приносът на потребителите ще бъде важна част от процеса, така че е важно да го направим правилно".

За разлика от Microsoft, който кани външни потребители да тестват новия Bing Chat, Google все още тества Bard вътрешно със своите служители. По време на срещата Пичай съобщи, че повече подробности за публичното пускане на Bard ще бъдат предоставени след тазгодишното издание на Google I/O - годишната конференция на компанията за разработчици. Засега не е обявено кога ще се състои събитието.

 

Виж още: Apple постави рейтинг 17+ на приложенията за генеративен AI