OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT и DALL-E 2, обяви тази седмица няколко значителни промени. Първо, тя пуска API за разработчици за ChatGPT и модела за транскрипция на реч Whisper. Освен това промени условията си за ползване, за да позволи на разработчиците да се откажат от използването на техните данни за подобрения, като същевременно добави 30-дневна политика за запазване на данните.

Новият API за ChatGPT ще използва същия модел на изкуствения интелект (gpt-3.5-turbo) като популярния чатбот, което ще позволи на разработчиците да добавят непроменени или модифицирани версии на ChatGPT в своите приложения. My AI на Snap е ранен пример заедно с нова функция за виртуален учител за онлайн инструмента за учене Quizlet и предстоящ инструмент Ask Instacart в популярното приложение за локално пазаруване. API обаче няма да се ограничава до специфични за марката ботове, имитиращи ChatGPT; програмният интерфейс може да захранва и други видове софтуерни преживявания, които могат да се възползват от мощта на AI.

Цената на API ChatGPT е 0.002 долара за 1000 токена (около 750 думи). Освен това се предлага опция за специален капацитет за разработчици с големи възможности, които очакват да използват повече токени, отколкото позволява стандартният API. Новите опции за разработчици се присъединяват към потребителската услуга ChatGPT Plus, която стартира през февруари и струва 20 долара на месец.

Междувременно API Whisper на OpenAI е хоствана версия на модела с отворен код Whisper за преобразуване на реч в текст, който беше пуснат през септември.

"Пуснахме този модел, но това всъщност не беше достатъчно, за да накара цялата екосистема от разработчици да се изгради около него", каза президентът и съосновател на OpenAI Грег Брокман пред TechCrunch. "API на Whisper е същият голям модел, който можете да получите с отворен код, но ние сме оптимизирали до крайност. Той е много, много по-бърз и изключително удобен." API за транскрипция ще струва на разработчиците 0.006 долара на минута, като позволява "стабилна" транскрипция на множество езици и осигурява превод на английски език.

И накрая OpenAI разкри промени в своите условия за разработчици въз основа на обратната връзка с клиентите относно опасенията за неприкосновеността на личния живот и сигурността. Освен ако разработчикът не се съгласи, компанията вече няма да използва данни, подадени чрез API, за "подобряване на услугите", за да обучава своите модели на изкуствен интелект. Освен това тя добавя 30-дневна политика за запазване на данните, като същевременно предоставя по-строги опции за запазване "в зависимост от нуждите на потребителите" (което вероятно означава компании с високо потребление и съответните бюджети). Компанията опростява условията, свързани със собствеността върху данните, като уточнява, че потребителите са собственици на входните и изходните данни на моделите.

Компанията също така ще замени процеса на преглед на разработчиците преди пускането им в експлоатация с предимно автоматизирана система. OpenAI обосновава промяната, като посочва, че "преобладаващото мнозинство от приложенията са одобрени по време на процеса на проверка", като твърди, че нейният мониторинг е "значително подобрен". "Един от най-големите ни фокуси беше да разберем как да станем максимално приятелски настроени към разработчиците", заяви Брокман пред TechCrunch. "Нашата мисия е наистина да изградим платформа, върху която другите да могат да изграждат бизнес."

Снимка: Unsplash

Виж още: Nintendo DS е конзолата, която геймърите най-много искат да видят в модерен вариант