В опит да привлече вниманието към дезинформацията, генерирана от изкуствен интелект, някой използва Midjourney, за да създаде фалшиви изображения на политици - само за да получи пълна забрана за достъп до Midjourney.

"Изгониха ме от Midjourney AI за това, че генерирах реалистични изображения на политици, изневеряващи на съпругите си, за поредица, наречена "AI ще революционизира индустрията за изнудване" - пише създателят на изображенията, видеомонтажистът Джъстин Браун, в тема в Twitter, в която показва изображенията, като добавя, че "когато се използва с интелект и намерение, AI може да бъде оръжие".

Предполагаме, че това е бил добре замислен трик. Но Midjourney явно не го е направила и, честно казано, е облекчение да видим, че компанията е донякъде проактивна в борбата с дезинформацията, генерирана от изкуствен интелект, в навечерието на изборите през 2024 г.

Сред политиците, включени в създадената от Браун поредица Midjourney, са и няколко кандидати в президентската надпревара през 2024 г.: настоящият президент Джо Байдън, бившият президент Доналд Тръмп, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и губернаторът на Флорида Рон ДеСантис.

Въпреки че изображенията варират малко по отношение на достоверността, някои от тях са доста убедителни. Важно е също така да се отбележи, че компанията е изгонила Браун едва след като той е публикувал изображенията в Reddit - което означава, че според мнението на Браун други хора биха могли да генерират подобни изображения точно под носа на Midjourney.

"След като набра известна популярност в Reddit, серията беше премахната от модераторите и забраната на Midjourney последва почти веднага", казва Браун пред PetaPixel. "В миналото съм се сблъсквал с блокирани подкани - за неприлични думи или противоречиви фигури, - но никога не съм получавал забрана".

"Не ми беше дадена директна причина за забраната от Midjourney", добави той. "Но времето на пускането на Reddit и забраната са пряко свързани."

В другата противоположност стои фактът, че изображения, генерирани чрез Midjourney, вече са били използвани в няколко политически реклами, а дълбоко фалшифицираните изображения и гласове са нарастваща заплаха за демократичния процес.

Снимки: Unsplash

Виж още: AI ще преподава на студентите в Харвард