От тази есен популярният начален курс по програмиране в Харвардския университет, CS50, ще се преподава от изкуствен интелект.   
"Нашата надежда е, че с помощта на AI в крайна сметка ще можем да се доближим до съотношението 1:1 преподавател:студент за всеки студент в CS50, като им предоставим софтуерни инструменти, които 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата могат да подпомагат обучението им с темпо и стил, които са най-подходящи за тях", заяви професорът по CS50 Дейвид Малан пред студентския вестник на университета The Harvard Crimson.

 


Малан пояснява още, че отговорниците за курса "в момента експериментират с моделите GPT 3.5 и GPT 4" и че курсът винаги е включвал нов софтуер, което означава, че наемането на учител с изкуствен интелект е просто "еволюция на тази традиция". 
Всичко това би било чудесно, ако нямахме предвид, че нито GPT-3.5, нито GPT-4 са особено надеждни в изписването на структурно издържан код. Съответно решението да се осигури на учениците професор по кодиране, задвижван от изкуствен интелект, е повече от експериментално - а учениците, които плащат, изглежда, ще бъдат експериментаторите. 
Както отбелязва The Harvard Crimson, CS50 е един от най-популярните класове в edX - онлайн платформа за обучение, създадена в сътрудничество между Масачузетския технологичен институт и Харвард и продадена за 800 млн. долара миналата година.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Заради Reddit лъснаха някои от проблемите на Google