Миналата седмица Microsoft отчете печалба за четвъртото фискално тримесечие в размер на 20.1 млрд. щатски долара, или 2.69 долара на акция, което надмина очакванията на анализаторите за 2.55 долара на акция. 
За периода април - юни приходите на компанията възлизат на 56.2 млрд. долара, което е с 8% повече от миналата година. Анализаторите очакваха приходи в размер на 55.49 млрд. долара според FactSet Research.
Главният изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че компанията остава фокусирана върху "водещата роля на новата промяна в платформата за изкуствен интелект". 
"Организациите се питат не само как, но и колко бързо могат да приложат това следващо поколение ИИ, за да се справят с най-големите възможности и предизвикателства, пред които са изправени, безопасно и отговорно", каза той в подготвено изявление. 
Microsoft беше сред пионерите в тазгодишната шумотевица около инструментите за "генеративен ИИ", които могат да помагат на хората да пишат документи и да създават нови изображения и други медии. Тя се възползва от многомилиардните си инвестиции в създателя на ChatGPT OpenAI, за да пусне чатбот за търсачката Bing на Microsoft и подобни инструменти, предназначени за бизнес клиенти. 
Макар че изкуственият интелект привлича вниманието на обществеността и инвеститорите, Microsoft все още е силно зависима и от бизнеса си с персонални компютри, съсредоточен върху лицензионните такси, плащани от производителите на компютри, използващи Windows. 
През тримесечието Microsoft е спечелила 13.9 млрд. долара от своя бизнес сегмент за персонални компютри, което е с 4% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. 
По данни на групата за пазарни проучвания Gartner през тримесечието април - юни доставките на персонални компютри в световен мащаб са намалели с 16.6% спрямо същия период на миналата година, като това е седмото поредно тримесечие на спад на годишна база. Въпреки това пазарът започва да се стабилизира и търсенето може да нарасне отново през 2024 г., заяви Gartner. 


Анализаторите следят и други големи сделки като например дали Microsoft ще приключи сделката си за закупуване на компанията за видеоигри Activision Blizzard, което може да помогне за увеличаване на приходите от игри и да привлече повече потребители към системата за игри Xbox и други платформи на Microsoft. 
Повече от 18 месеца след обявяването на сделката на стойност 69 млрд. долара Microsoft все още преговаря с британския антитръстов регулатор поради опасения, че тя ще навреди на конкуренцията. Федералната търговска комисия на САЩ (ФТК) също се противопостави на сделката, но загуби съдебната битка за нейното спиране. 
Тримесечните продажби са най-високи в сегмента на облачния бизнес на Microsoft, който според компанията е нараснал с 15% спрямо същия период на миналата година до 24 млрд. долара. Голяма част от това се дължи на водещата платформа Azure "и други приходи от облачни услуги", които са нараснали с 26%. 
Microsoft не разкрива общите приходи от бизнеса си с Azure, въпреки че документ, разкрит по невнимание по време на неотдавнашната съдебна битка с Федералната търговска комисия, показва, че през миналата година те са възлизали на 34 милиарда долара, казва Хиндлиян-Боулър. Microsoft отказва да коментира това число. Отдавна тя е смятана за конкурент на доминиращата облачна платформа на Amazon - Amazon Web Services. 
Вторият по големина бизнес сегмент на Microsoft, съсредоточен върху софтуера за производителност, като например пакета от продукти за работното място Office, е нараснал с 10% до 18.3 млрд. долара продажби за тримесечието април - юни. 
Освен това през последните месеци Microsoft съкрати стотици работници, включително много от тях в района на централата си в Редмънд, Вашингтон, според уведомления, изпратени до правителствени агенции. Това е в допълнение към 10 000 служители, почти 5% от работната сила, които бяха съкратени по-рано тази година. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Bing AI най-накрая работи в Google Chrome, но все още е по-добър в Microsoft Edge