Постоянният натиск да се третира TikTok като заплаха за националната сигурност изглежда дава резултат, макар и само при някои потребители. Проучване на Pew Research Center показва, че 59% от пълнолетните американци смятат TikTok за опасност, но това възприятие варира в зависимост от това дали някой използва услугата или не. Само 9% от потребителите на TikTok виждат в социалната мрежа голяма заплаха, докато 36% от тези, които не я използват, смятат същото. Като цяло 42% от потребителите виждат услугата като някакъв риск, където 65% от външните потребители са притеснени.

Няма да ви изненадаме, ако ви кажем, че възрастта играе значителна роля при възприемането на TikTok. Само 49% от потребителите на възраст под 30 години виждат TikTok като някаква заплаха (само 13% като голяма заплаха), но тези цифри се покачват с по-възрастните демографски групи. Около 65% от потребителите на възраст над 65 години са притеснени от TikTok, а 46% от тази група го възприемат като критична заплаха.

Приблизително 64% от пълнолетните американци са поне донякъде притеснени от практиките на TikTok за обработка на данни, допълва Pew. Отново цифрите се променят в зависимост от възрастта. Само 54% от хората на възраст под 30 години са на това мнение, докато 75% от хората над 65 години са загрижени.

Проучването е направено в момент, когато Монтана приема закон за забрана на TikTok в щата, и дълго след като политици от двете основни партии в САЩ призовават за национални забрани. Платформата вече е забранена на повечето федерални устройства. Аргументите често са подобни. Длъжностните лица се опасяват, че ByteDance, компанията майка на TikTok, може да предостави данни на американските потребители на китайското правителство или да повлияе на алгоритмите за разпространение на прокитайска пропаганда.

TikTok многократно е отричала влиянието на китайското правителство и е предприела редица стъпки, за да успокои американските политици. Тя съхранява американските данни в страната, предлага прозрачност на своя код и уволнява служители, които имат неправомерен достъп до чувствителни данни. Въпреки това тези мерки не успокоиха много правителствените представители, а данните на Pew показват, че и обществеността е предпазлива.

Снимки: Unsplash

Виж още: ByteDance купи графични процесори Nvidia, достатъчни за цял Китай, за да осигури бъдещето си