След пускането на ChatGPT и последвалата му интеграция в различни услуги на Microsoft всеки технологичен гигант се опитва да разработи нещо подобно. Сега се съобщава, че TikTok провежда тестове на нов чатбот с изкуствен интелект на име Tako, който не само ще препоръчва видеоклипове на потребителите въз основа на техните заявки, но и ще им позволява да задават различни въпроси за видеоклипа, като използват обработка на естествен език.

Хората от Watchful.ai първи откриха чатбота с изкуствен интелект и въз основа на скрийншотите TikTok ще позиционира Tako над иконата на профила вдясно от видеоклипа. Когато потребителят докосне иконата, Tako ще отвори чат екран, където чатботът ще взаимодейства с потребителите и ще отговаря на различни запитвания. Освен това чатботът ще предлага и подсказки за започване на разговори.

Например, докато гледате видеоклип с коронацията на крал Чарлз, Tako може да предложи да попитате: "Какво е значението на коронацията на крал Чарлз III?". Важно е да се отбележи обаче, че TikTok все още не е потвърдила точния вид на модела, който захранва новия ѝ чатбот.

Закари Кайзер, говорител на TikTok, потвърди съобщенията, като заяви: "Да бъдем в челните редици на иновациите е в основата на изграждането на изживяването на TikTok и ние винаги проучваме нови технологии, които добавят стойност за нашата общност". Освен това той уточни, че компанията тества Tako в ограничен обем във Филипините и че ботът не е достъпен за потребителите в Северна Америка или Европа. Освен това компанията е гарантирала, че чатботът няма да бъде на разположение за непълнолетни потребители.

Въпреки че TikTok уточни, че в момента само тества чатбота, компанията е подала заявка за търговска марка за "софтуер за чатбот" под името Tako, което предполага скорошно пускане на пазара. Тази надпревара за създаване на усъвършенстван чатбот с изкуствен интелект обаче предизвика дебати за потенциални заплахи, включително злоупотреби, манипулативен език и лъжи. В резултат на това Белият дом и други правителствени структури вече проучват начини за наблюдение на развитието на ИИ, а компании като Google и Microsoft също трябва да приложат мерки, за да гарантират отговорното развитие на тези системи за ИИ.

Снимка: Unsplash

Виж още: Кой промени социалните мрежи?