Департаментът по образованието на град Ню Йорк обяви забрана на изключително популярния чатбот ChatGPT - за който някои предупредиха, че може да вдъхнови повече преписване и измами на ученици. Забраната важи за устройствата и мрежите на училищата на територията на департамента.

Джена Лайл, говорител на отдела, каза, че решението да се забрани ChatGPT, който е в състояние да генерира разговорни отговори на текстови подкани, произтича от опасения относно „отрицателните въздействия върху обучението на учениците“.

„Въпреки че инструментът може да е в състояние да предостави бързи и лесни отговори на въпроси, той не изгражда умения за критично мислене и решаване на проблеми, които са от съществено значение за академичния успех и успеха през целия живот“, изтъква Лайл в изявление по имейл.

Не е ясно дали забраната се отнася за системата на Градския университет в Ню Йорк. В държавните училища в Ню Йорк ChatGPT все още може да бъде предоставен при поискване на класове, изучаващи изкуствен интелект.

Въпреки че чатботовете не са нова технология, ChatGPT, създаден от компанията за изкуствен интелект OpenAI, предизвика фурор в социалните мрежи в края на 2022 г., след като някои обявиха, че ботът е по-добра търсачка от Google благодарение на своя разговорен стил на говорене и последователен, тематичен стил на отговор.

В изявление по имейл в отговор на забраната му в щатските училища в Ню Йорк говорител на OpenAI заявява, че компанията „не иска ChatGPT да се използва за подвеждащи цели в училищата или където и да е другаде“.

Компанията „вече разработва смекчаващи мерки, за да помогне на всеки да идентифицира текст, генериран от тази система“, посочва говорителят.

Решението на Департамента на образованието на Ню Йорк да забрани бота идва на фона на дискусии за въздействието, което ChatGPT може да има върху образованието, ако учениците го използват за генериране на домашни задачи, решаване на математически уравнения и писане на есета.

Снимка: Unsplash

Виж още: Вече можете да тествате най-тежката игра в света, която доскоро нямаше дори визуален облик