След като чатботът с изкуствен интелект ChatGPT се появи на сцената тази година, Google обяви "червен код" за ситуацията. В рамките на няколко месеца компанията набързо пусна Google Bard - своя отговор на тази система. Междувременно видяхме чатбот на Microsoft в Bing Chat, а Meta дори стартира голям езиков модел (LLM) с отворен код.

Но какво да кажем за другата голяма технологична компания Apple? Досега тя видимо отсъстваше от разговора за чатботовете с изкуствен интелект. Според нов доклад на Bloomberg обаче компанията работи частно по свой собствен чатбот, който някои от разработчиците му дръзко наричат Apple GPT.

Според доклада Apple е разработила своя собствена платформа LLM, базирана на Google JAX - система, създадена от Google за приложения за машинно обучение. Заради връзката си с JAX създадената от Apple LLM засега е наречена Ajax.

Източници, които говорят с Bloomberg, признават, че по Apple GPT работят няколко екипа. Те са ръководени от емблематичния вицепрезидент на Apple Крейг Федериги и бившия служител на Google Джон Джанандреа.

Подобно на ChatGPT и други, чатботът на Apple отговаря на текстови подкани за изпълнение на функции. Apple обаче все още не знае какво да прави с него. Тя не планира да пусне системата публично и не е определила как технологията ще се интегрира в по-голямото ѝ портфолио.

Компанията също така не бърза да разбере всичко това. Информатори, които са говорили с Bloomberg, са заявили, че Apple вероятно ще направи "значимо съобщение, свързано с ИИ" през 2024 г. С други думи Apple явно не е под същия натиск да се включи в надпреварата, както Google по-рано тази година.

Снимка: Unsplash

Виж още: Според слуховете iPhone 16 Pro Max ще разполага със супер телефото камера