Според нов доклад от Азия iPhone 16 Pro Max може да бъде първият, който ще разполага със супер телефото камера с перископ за драстично увеличено оптично увеличение.

Информацията идва от акаунта в Weibo "Digital Chat Station", който в миналото е предоставял точна информация за плановете на Apple. Етикетът "супер" или "ултра" телефото обикновено се дава на фотоапарати с фокусно разстояние над 300 мм, които драстично увеличават и привличат отдалечени обекти. Телефото камерата на моделите iPhone 13 Pro и iPhone 14 Pro има фокусно разстояние, еквивалентно на 77 мм, така че фокусно разстояние над 300 мм при iPhone 16 Pro Max би било много голямо увеличение.

Супер телефотокамерите често се използват за спортна фотография и фотография на диви животни, но изключително мекият фон, който създават, ги прави полезни и за портретна фотография, при условие че има достатъчно разстояние между обекта и фотографа.

Промяната изглежда е улеснена от преминаването на Apple към перископна система на телефото камерата, което ще започне с iPhone 15 Pro Max по-късно тази година. Съобщава се, че с моделите iPhone 16 Pro през следващата година Apple планира да въведе телефото камерата и в двата модела Pro, което очевидно е възможно чрез увеличаване на размера на по-малкия модел. По този начин предоставянето на iPhone 16 Pro Max на супер телефото перископ би позволило на Apple да поддържа диференциацията между двете Pro устройства през следващата година.

Профилът в Weibo потвърди и предишното си твърдение, че iPhone 16 Pro Max ще разполага с 12% по-голям сензор на камерата с размер 1/1.14 инча. В момента iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max разполагат със сензор с размер 1/1.28 инча и за тазгодишния iPhone 15 Pro Max не се очаква увеличение на размера на сензора. По-големият сензор би могъл да подобри динамичния обхват и размазването на фона на основната камера на iPhone. Също така би могъл значително да подобри възможностите за снимане при слаба светлина, тъй като по-голямата повърхност може да улови повече светлина при една и съща скорост на затвора и бленда.

В последната си публикация по въпроса потребителят на Weibo не посочва изрично за кои устройства от линията iPhone 16 се отнася слухът, като се смята, че той се отнася конкретно за iPhone 16 Pro Max поради предишните му забележки. Същият потребител сподели подобна информация за камерата по-рано тази година, твърдейки, че е получил вътрешна информация от кулоарите на индустрията.

Снимка: Unsplash

Виж още: Пускането на iPhone 15 може да се забави до октомври

 

Тагове: