Според нов доклад на тайванското издание ET News Apple планира да внедри технологията за OLED дисплеи в девет нови устройства до 2027 г.

След въвеждането на OLED дисплеи в двата модела iPad Pro през следващата година Apple планира да внедри технологията и в iPad mini и iPad Air през 2026 г. Докато iPad Air ще запази 10.9-инчовия си дисплей, екранът на iPad mini ще нарасне от 8.3 на 8.7 инча. През 2027 г. Apple ще внедри технологията на OLED дисплея в предполагаемия 12.9-инчов модел iPad Air, който се очаква да дебютира с LCD дисплей в началото на следващата година.

Apple очевидно планира да използва OLED панел от нискотемпературен поликристален оксид (LTPO) за iPad Pro и еднослоен панел от нискотемпературен поликристален силиций (LTPS) за iPad mini и iPad Air, което означава, че ProMotion за честота на опресняване до 120 Hz ще продължи да бъде ексклузивна за моделите от висок клас.

През 2027 г. Apple ще обнови OLED панелите на iPad Pro с панел от следващо поколение с подобрена светлинна ефективност чрез цветен филтър върху капсулата (CoE), за който се твърди, че ще намали консумацията на енергия с около 20%. Използването на цветен филтър може също така да позволи на Apple да приложи за първи път в iPad технология за камера под дисплея.

Предполага се, че през 2025 г. Apple ще внедри OLED в 16-инчовия MacBook Pro, последван от 14-инчовия модел през 2026 г. През 2026 г. 13- и 15-инчовите модели MacBook Air също ще преминат от LCD към OLED.

Предимствата на OLED включват по-голяма яркост, по-високо контрастно съотношение, по-голяма точност на цветовете и по-ниска консумация на енергия в сравнение със съществуващите модели с LCD панели. Apple вече използва OLED дисплеи за моделите iPhone и Apple Watch, с изключение на iPhone SE. В доклада се отбелязва, че OLED панелите също така са по-тънки и по-леки от LCD дисплеите, което предлага особени предимства за iPad.

Снимка: Unsplash

Виж още: Очаква се iPhone 16 да има нов термален дизайн

 

Тагове: