Компанията за изкуствен интелект на Илон Мъск - xAI - пусна нов чатбот на име Grok, който ще се конкурира с ChatGPT и Google Bard. Според компанията Grok е създаден по модела на научнофантастичния роман на Дъглас Адамс "Пътеводител на галактическия стопаджия". За чатбота се казва още, че има "известно остроумие" и "бунтарска жилка".

xAI препоръчва на потребителите да не използват Grok, ако нямат чувство за хумор. Създателите на чатбота също така твърдят, че той има фундаментално предимство пред другите разговорни изкуствени интелекти на пазара благодарение на "познанията си за света в реално време чрез платформата X". Това означава, че Grok се учи от публикациите, публикувани в X (бивш Twitter).

"Той ще отговори и на пикантни въпроси, отхвърлени от повечето други системи за изкуствен интелект", пише xAI в уводната си публикация за Grok. Мъск публикува пример за това с отговора на Grok за потребителско запитване, в което се искат инструкции стъпка по стъпка за приготвяне на кокаин. Разбира се, ИИ не е предоставил направо рецепта за наркотика, но въпреки това е реагирал с хумор на въпроса. Ако попитате ChatGPT същото, той просто ще отговори с роботизиран отказ за искането.

В момента Grok е достъпен само за избрани проверени потребители на X, които се регистрират в програмата за ранен достъп на xAI. Чатботът е много ранен бета-продукт и е обучаван само два месеца. Въпреки това екипът очаква той да се подобрява с всяка изминала седмица.

Когато се разпространи широко, асистентът с изкуствен интелект Grok ще се предоставя като част от членството в X Premium на цена 16 долара на месец.

Снимка: Unsplash

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете