Семейството на Михаел Шумахер планира съдебни действия срещу списание, публикувало генерирано от изкуствен интелект "интервю" с бившия пилот от Формула 1.

Шумахер, седемкратен шампион във Формула 1, получи тежки наранявания на главата при ски инцидент през декември 2013 г. и оттогава не се е появявал на публични места.

Die Aktuelle публикува снимка на усмихнатия 54-годишен Шумахер на корицата на последното си издание със заглавие "Михаел Шумахер, първото интервю". Под него е поставен слоган с текст "Звучеше измамно истински", а в статията става ясно, че предполагаемите цитати са били изготвени от изкуствен интелект.

Статията е изготвена с помощта на програма за изкуствен интелект, наречена charatcter.ai, която изкуствено генерира "цитати" на Шумахер за неговото здраве и семейство.

"С помощта на моя екип действително мога да стоя сам и дори бавно да извървя няколко крачки", гласят "цитатите" на Шумахер. "Жена ми и децата ми са благословия за мен и без тях нямаше да се справя. Естествено, те също са много тъжни, как се случи всичко това."

"Те ме подкрепят и стоят твърдо на моя страна."

Семейството е потвърдило пред информационна агенция "Ройтерс", че планира да заведе дело по съдебен път. Издателите на списанието заявиха пред BBC Sport, че няма да коментират въпроса.

След инцидента със ски Шумахер беше поставен в изкуствена кома и беше върнат у дома през септември 2014 г., като оттогава здравословното му състояние се пази в тайна.

Шумахер спечели две от световните си титли за пилоти във Формула 1 с Benetton през 1994 и 1995 г., а за Ferrari спечели пет поредни титли от 2000 до 2004 г. Седемте му титли във Формула 1 са рекорд, който се споделя съвместно с Люис Хамилтън, а Шумахер постига 91 победи в състезания през кариерата си - рекорд, който Хамилтън надминава през 2020 г.

Първоначално германецът се оттегли от състезанията през 2006 г., но се завърна през 2010 г., преди отново да се оттегли две години по-късно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Как Формула 1 и екология ще бъдат съчетани в едно изречение?