Космическият туризъм никога не е изглеждал толкова шикозно.

Базираният във Франция стартъп Zephalto си партнира с Националния център за космически изследвания (CNES), Френската космическа агенция, в план да започне да предлага елегантни полети със стратосферен балон на голяма височина. Повдигната от огромен балон, пълен с водород или хелий, капсулата под налягане на Zephalto ще се издига високо в земната атмосфера до 25 км, за да предложи на пътниците уникална гледка към света долу.

Полетите са планирани да започнат до 2025 г., като уебсайтът на компанията вече приема резервации срещу депозит от 120 000 евро според доклад на Bloomberg. Балонът на Zephalto ще побира шестима пътници и двама пилоти и ще излита от френския космодрум. Компанията се надява да разшири достъпа си до целия свят и разполага с идеи за бъдещи полети във всеки населен континент на глобалната карта на космодрумите на Zephalto.

Въпреки това Zephalto се надява да се отличи от конкурентите си, като предложи на своите пътници в близкия Космос лукса на добрата френска кухня като част от тяхното пътуване. Наред с ВИП удобствата, които съпътстват цената на билет над сто хиляди долара, Zephalto планира да предложи изживяване от типа "Мишлен" с изглед към Космоса от прозореца. Освен това корабът ще разполага с Wi-Fi, така че ще можете да публикувате космическите си снимки още преди да се върнете на Земята.

Интериорът на капсулата е създаден от френския дизайнер Жозеф Диран, който се надява, че минималистичният му подход ще позволи на пътниците да насочат вниманието си към прозорците, а не към заобикалящата ги среда. "Надявам се, че нашите гости ще се върнат на Земята с нови перспективи към нашата ценна планета, нейната красота и как да я опазваме по-добре", казва той пред Bloomberg.

Самият полет ще отнеме общо шест часа, които се състоят от час и половина изкачване, три часа за вечеря, хранене и разглеждане на забележителности и още час и половина за спускане обратно на Земята. "Избрахме височина от 25 км, защото това е височината, на която се намирате в тъмнината на Космоса, с 98% от атмосферата под вас, така че можете да се насладите на кривината на Земята в синята линия. Намирате се в тъмнината на Космоса, но без преживяването на нулева гравитация", казва аерокосмическият инженер и основател на Zephalto Вeнсан Фаре д'Астиес.

Досега компанията е извършила три пилотирани тестови полета на своя стратосферен балон, макар че нито един от тях все още не е бил толкова висок, колкото е височината, на която ще извежда редовните пътници. Компанията трябва първо да получи сертификат от EASA (Европейската агенция за авиационна безопасност) за търговски въздушен превозвач. След като започне да функционира, Zephalto възнамерява да извършва до 60 полета годишно.

Концепцията е подобна на други компании, като базираната във Флорида Space Perspective, която по подобен начин обещава на притежателите на билети спокойни полети над облаците, за да видят Земята от астронавтска перспектива.

Снимка: Zephalto

Виж още: Ракетата мечта Starship ще струва по 2 милиарда долара годишно на Илон Мъск