Ако живеете в Австралия или се интересувате за живота там, съвсем скоро няма да може да четете новини за континента в популярната социална мрежа Facebook. Компанията обяви, че ще блокира всякакво съдържание, свързано с новостите от страната на кенгурутата, освен ако правителството не промени спорното предложение за нов закон за медиите.

Според него Facebook и Google трябва да плащат на сайтовете, създаващи съдържание, ако потребители споделят съдържание оттам. Новият закон е предложен за обсъждане на 31 юли 2020, като целта му е да защити медиите. Двете компании са обжалвали, като са посочили, че не генерират директни печалби от споделянето на съдържание, като от своя страна сайтовете генерират сериозен трафик благодарение на социалните мрежи. Но австралийското правителство не е обърнало внимание на жалбата. Интересен факт е, че вътре са споменати само Facebook и Google, а подобни услуги като например Twitter и Reddit не попадат в неприятния списък.

Представител на Facebook е заявил, че ако предложението бъде одобрено и превърнато в закон, компанията ще блокира споделянето на новини за Австралия във Facebook и Instagram. Google обяви, че също ще реагира по подобен начин.

В крайна сметка, ако този закон бъде приет, това ще навреди най-много на жителите на Австралия, а не толкова на големите корпорации.

Снимки: shutterstock

Виж още: Класическата визия на Facebook остава в историята от септември

 

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите.

Тагове: