Миналата седмица Meta обяви, че потребителите на Facebook вече могат да създават няколко профила, които да бъдат свързани помежду си. Компанията ще ви позволи да добавяте до четири допълнителни лични профила, свързани с основния ви профил. След като създадете нов псевдоним, няма да е необходимо да излизате и да влизате отново, за да превключвате между тях. Facebook за първи път започна да тества тази функция през юли миналата година. 
Платформата предлага да изберете профили за личния си живот, за работата си и за всякакви специфични интереси или общности, които искате да се отделят от основния ви профил. "Независимо дали сте нов във Facebook, или сте дългогодишен потребител, може да искате да разделите личните и професионалните си взаимоотношения или да поддържате един профил, свързан с общност, от която сте част, и друг профил само за приятели", пише Meta в съобщението си в блога за обявяване. "Създаването на няколко лични профила ви позволява лесно да организирате с кого споделяте и какво съдържание виждате за различните части от живота си." 
Meta подчертава, че всеки профил ще има свой собствен уникален канал с подходящо съдържание, основано само на съответните интереси. "Помислете за един профил за любимата ви кулинарна сцена и за друг, в който да следите приятелите и семейството си", пише компанията. Според съобщението успехът на Instagram с подобна функция е вдъхновил този ход, а бета-тестването на функцията е научило Facebook, че много хора обичат да имат по-ясна организация на приятелите, групите и интересите, "за да се ангажират с аудиторията, която смятат за най-подходяща". 
Всеки нов профил ще започне наново с настройките за поверителност и известия по подразбиране на Facebook, така че може да искате да ги промените ръчно за всеки един от тях. Освен това основният ви профил във Facebook няма да разкрива, че имате допълнителни профили. 


Функцията е свързана с някои ограничения. Първо, при стартирането на вторичните ви профили няма да са достъпни функциите Facebook’s Dating, Marketplace, Professional Mode, както и няма да бъдат извършвани плащания. Освен това съобщенията за допълнителните потребителски имена ще бъдат достъпни само в приложението на Facebook и в интернет. (Поддръжката на Messenger за допълнителни профили ще се появи "през следващите месеци"). И накрая, само отговарящите на условията профили на възрастни могат да създават нови профили. Запомнете: новите ви профили са обвързани с правилата на Facebook, което означава, че не можете да представяте невярна информация за възрастта или местоположението си. 
Функцията започва да се разпространява в световен мащаб в четвъртък и ще продължи през следващите месеци. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Meta ще се опита да си върне потребители чрез AI ботове