Meta планира да пусне в действие рояк от чатботове с изкуствен интелект, които да привличат млади потребители към различните ѝ платформи, както първоначално съобщи The Wall Street Journal. Първият от тези ботове може да бъде пуснат още тази седмица, като се носят слухове, че един от тях ще бъде обявен по време на конференцията Connect на Meta. 
Изглежда, че тези ботове няма да бъдат обвързани с конкретна платформа от семейството на Meta и трябва да стартират в различни сайтове на социални медии като Instagram, Facebook и WhatsАpp. В списанието се казва, че служителите на Meta от известно време тестват генеративните ботове. Ботовете ще се появят, за да увеличат ангажираността в чата, но някои от тях може да предлагат инструменти за продуктивност като кодиране и други подобни функции. 
Тези чатботове с изкуствен интелект са изпълнени с индивидуалност и идеята им е да забавляват младежите. Подробности, разбира се, няма, но The Journal се запозна с някои вътрешни документи, в които подробно се описва ИИ, наречен Bob the Robot, който е слабо базиран на Бендър от Futurama. Този робот е самоопределящ се като "генерал на саса", като във вътрешните документи той е посочен като "нахакан робот, който се възползва от типа фарсов хумор, който намира отклик сред младите хора". За отбелязване е, че премиерата на Futurama се състоя преди почти 25 години, много преди много от тези млади хора, обичащи фарсовия хумор, да се родят. 
Съществува и бот, наречен Alvin the Alien, за който се съобщава, че търси лична информация от потребителите в стремежа си да разбере хората. "Вашият вид е очарователен за мен", се казва във вътрешен доклад. "Споделете вашите преживявания, мисли и емоции! Жадувам за разбиране." Един от служителите отбелязва в бележката, че потребителите "може да се страхуват от този персонаж", тъй като изглежда, че той е "целенасочено създаден да събира лична информация". Предвид миналото на компанията по отношение на нарушенията на поверителността този бот едва ли ще е най-правилният подход, но кой знае? 
От известно време Meta се опитва да привлече по-младите потребители, особено след стремителния възход на TikTok. През последните години приложението изпревари Instagram и главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг иска да си върне този пазарен дял, като по време на конферентен разговор през 2021 г. заяви пред инвеститорите, че компанията ще пренастрои своите "екипи, за да направят обслужването на младите хора своя пътеводна звезда, а не да оптимизират за по-големия брой по-възрастни хора". Така че изглежда, че няма да има чатбот, който да се оплаква от трофеи за участие или от Bud Light, или от каквото и да било друго. 


The Journal докладва, че тези ботове са наричани вътрешно Gen AI Personas. Те ще се появят и в метаприложенията в допълнение към стандартните услуги на социалните медии. Докладите сочат също, че Meta подготвя набор от инструменти за известни личности, които да им позволят да създават свои собствени AI чатботове за взаимодействие с феновете. 
Разбира се, Meta не е първата компания за социални медии, която се стреми да привлече младежите с чатботове, изпълнени с индивидуалност. Amazon подготвя услуга за гласов чат за деца, задвижвана от Alexa. Snap също стартира услугата My AI през февруари и от пускането ѝ досега тя е използвана от над 150 млн. души. Въпреки успеха My AI се сблъска с някои проблемни въпроси за продукт, предназначен за деца. Например тя е разговаряла с потребителите за алкохол и секс и дори е започнала да публикува снимки на случаен принцип без тяхно съгласие. Ще трябва да изчакаме и да видим какво точно ще е поведението на роботите.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Facebook получи обновено лого и актуализирани реакции