От Google са започнали разговори с големи автомобилни производители, за да ускорят своите планове за пускане на самостоятелно управляващи се автомобили на пазара от 2020 година. Крис Ърмсон, директорът на проекта за самостоятелно управляващите се автомобили на Google, заяви пред Ройтерс, че компанията е говорила с General Motors, Ford, Toyota, Daimler и Volkswagen.

Самостоятелно управляващите се автомобили прототипи на Google до този момент са били изработвани от Roush, но Ърмсон каза, че компанията не очаква това да бъде мерило за бъдещото производство на модели. "За нас да скочим и да кажем, че ние можем да направим това по-добре, е арогантно", казва той за Ройтерс. Той също така заяви, че Google все още е разделена по въпроса, дали тя ще разработи собствена линия самостоятелно шофиращи се коли, или просто ще предоставя услуги и софтуер на производителите на автомобили, които имат желание да създадат свои собствени.

В края на миналия месец Google обяви, че ще пусне първата си истинска самоуправляваща се кола през януари 2015 година. Компанията получи 25 разрешителни в САЩ още през септември, а Daimler и Volkswagen получиха останалите четири. Другите компании извън партньорството се опитват да вървят в крак. Nissan работи с NASA за тестване на автономни автомобили по улиците до края на тази година, докато Елън Мъск каза, че вярва, че сме на най-малко още седем или осем години от възможността потребителите да закупят свои самостоятелно шофиращи се коли.

Прочетете още: Самоуправляващото се Audi A7 Sportback измина 880 км в САЩ