Телефоните Pixel 6 и Pixel 7 на Google се захранват от полуперсонализирани процесори Tensor, но тези SoC всъщност не се борят с Apple, Qualcomm и други производители на чипове, когато става въпрос за повечето показатели.

Сега старши директорът на продуктовия мениджмънт за Google Silicon Моника Гупта говори за представянето на линията Tensor при тестовете в официалния подкаст Made By Google.

Гупта подсказва, че бенчмарковете са само част от историята, когато става дума за процесори за смартфони:

„Мисля, че класическите бенчмаркове са послужили за целта в даден момент, но мисля, че индустрията се е развила оттогава. И ако погледнете какво се опитва да направи Google, като прокарва AI иновации в смартфон - защото смятаме, че това е подходът, който ще осигури полезни изживявания като някои от тези, които току-що споменах, - класическите бенчмаркове са създадени във време, когато AI и телефони дори не съществуват. Те може да разкажат някаква история, но не смятаме, че разказват цялата история.“

Тя добавя, че Google сравнява „действителните софтуерни натоварвания“, които ще работят на неговите чипсети, вместо да разчита на сравнителни приложения със синтетични натоварвания.

„Знаем точно за какво проектираме компонентите и ако това означава, че няма да спечелим в бенчмаркове или няма да изглеждаме толкова добре в бенчмаркове, сме напълно спокойни с това, защото крайният резултат говори сам за себе си“, обясни Гупта.

„Както при Pixel 6 и Pixel 7, можете да видите всички невероятни иновации, които разработихме, и много от тях бяха първите в Pixel серията. Така че сме много доволни от този подход.“

Определено е вярно, че бенчмарковете не са напълно представителни за резултатите и натоварванията в реалния свят. От една страна, много сравнителни тестове се фокусират върху върхова производителност, която рядко ще видите, а не върху устойчива производителност. Всъщност тестването на Tensor G2 показва, че чипсетът Pixel 7 изостава от съперниците, когато става дума за върхови резултати, но всъщност победи някои телефони със Snapdragon 8 Gen 1 при продължителни тестове, а постоянната производителност е задължителна за задачи като игри и фотография.

Google също налага значително машинно обучение за задачи като изчислителна фотография, а приложения за сравнение като Geekbench и 3DMark всъщност не вземат под внимание този хардуер. Има някои бенчмаркове за AI, но променливият характер на AI хардуера и работните натоварвания означава, че дори тези тестове не разказват цялата история. Трябва също да се каже, че това не е нов подход за Google. Оригиналният чипсет Tensor, наблюдаван в Pixel 6, използва две процесорни ядра Cortex-X1 и компанията отбеляза по това време, че този подход е предназначен да осигури максимална ефективност при „средни“ натоварвания. Компанията твърди, че едно процесорно ядро ​​Cortex-X (както се вижда в конкурентни проекти за SoC) е полезно само за печелене на бенчмаркове.

Класирането на AI-Benchmark показва, че Tensor G2 SoC на Pixel 7 е зад телефоните Snapdragon 8 Gen 1 и Dimensity 9000.

Снимка: Unsplash

Виж още: Asus ROG Phone 6D Ultimate е кралят на AnTuTu за септември