Аndroid като операционна система е усъвършенствана много през годините. Идентификацията на Android също е съзряла - логото еволюира от Bugdroid в цял ръст до главата Bugdroid, която сега свързваме с Android. Знакът на думата също претърпя няколко версии, като през 2019 г. достигна до лесно четимия си вариант, който вече е познат на всички ни. Тихомълком Google актуализира логото на Android и знака до аватара си за 2023 г.

9to5Google забеляза, че Google широко използва новото лого и знак на Android, без да обяви официално промяната. Новото лого на Bugdroid е триизмерно благодарение на множество игри със светлина и сенки. В типичния за Bugdroid стил с него може да се играе, за да се получат различни версии, които да отговарят на темата, въпреки че официалното лого си остава обикновеното зелено Bugdroid.

Думата Android е с нов шрифт и също започва с главна буква "А". Това се случва след десетилетие, през което Android винаги е било с малки букви. Новият шрифт също отдава известна почит на предишните шрифтове със заоблени "n" и "r", макар че предстои да видим доколко думата ще остане разпознаваема за обикновените потребители.

Google изглежда подозрително тиха по отношение на тази промяна. Когато през 2019 г. се случи последното обновяване на марката Android, в подходящо съобщение бяха подчертани промяната и вдъхновенията зад нея, но този път Google все още не е направила никакви официални съобщения.

В доклада се споменава, че новото лого е било забелязано за първи път на CES през януари 2023 г. Изданието се натъкна на новия знак и в реклама на Android, в която се говори за приложенията от първа страна на Samsung Galaxy S23 Ultra.

Видяхме също така новото лого да се използва на Google I/O. Все пак по онова време изглеждаше, че става дума за преосмисляне на аватара на Bugdroid, а не за постоянна промяна на марката, тъй като Google не беше направила никакви официални съобщения.

Официалният уебсайт на Android продължава да използва по-старото лого и словен знак. В пресцентъра на Google също се разпространява по-старото лого на Android като актив за пресата. Насоките за марката Android също се позовават само на старото лого и знаци.

Забелязахме новото 3D лого в няколко съобщения в пресцентъра на Google I/O 2023, като това за генеративния изкуствен интелект, екосистемата на Android и съобщението за мрежата Find My Device.

Google потвърди "новата идентичност на марката" пред 9to5Google със следното изявление:

"Показваме някои елементи от новата идентичност на марката на различни повърхности, включително щанда ни на CES от началото на тази година и други материали от кампанията, като цифрови и банерни реклами. Ще имаме още какво да споделим през следващите месеци."

Снимка: Unsplash

Виж още: Как да направите личните си съобщения по-сигурни?

 

Тагове: