През декември Google ще извърши масирано прочистване на Gmail, като според оценките на компанията вероятно ще изтрие милиони потребителски акаунти от услугата си. Компанията сподели плановете си за изтриване на акаунти в Gmail по-рано тази година, като посочи като основни причини за този ход "неактивността" и необходимостта да направи Gmail по-безопасен и сигурен вариант.

"Хората искат продуктите и услугите, които използват онлайн, да са сигурни и безопасни. Ето защо инвестирахме в технологии и инструменти за защита на нашите потребители от заплахи за сигурността, като спам, фишинг измами и отвличане на акаунти", сподели в публикация Рут Кричели, вицепрезидент по управление на продуктите в Google.

"Дори и с тези защити, ако даден акаунт не е бил използван за продължителен период от време, вероятността той да бъде компрометиран е по-голяма. Това е така, защото забравените или необслужвани акаунти често разчитат на стари или повторно използвани пароли, които може да са били компрометирани, не са имали настроена двуфакторна автентикация и получават по-малко проверки за сигурност от страна на потребителя."

Въпреки че знаем за предстоящото разчистване на Gmail от няколко месеца, тези, които не следят медиите, може би са пропуснали съобщението. Тъй като акцията започва след по-малко от месец, важно е потребителите да имат добра представа за това какво се случва тук.

Ако искате да запазите акаунта си в Gmail активен и да избегнете масово изтриване, трябва да се уверите, че сте активни в него. Това може да изглежда като няколко различни неща, но най-вече трябва да влезете в профила си в Google и след това да го използвате по една или друга причина - да прочетете имейл, да гледате видеоклип в YouTube и т.н.

Това ще гарантира, че Google няма да отчете вашето потребителско име и акаунт като неактивни, когато следващия месец започне масовото прочистване на Gmail. Но изхвърлянето на стари и евентуално компрометирани акаунти е нещо повече от добър ход за безопасност. Това също така означава, че потребителските имена, използвани дълго време, могат да бъдат изхвърлени, така че ако сте искали да смените потребителското си име с по-подходящо, то може съвсем скоро да стане достъпно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Една любима функция напуска Android 14

 

Тагове: