Нека започнем с един факт: графичната архитектура от следващо поколение на Intel е с кодово име Battlemage. Освен това всичко е само спекулация, но последното подпалване на огъня на слуховете предполага, че Intel намалява амбициите си по отношение на Battlemage. Ако се вярва на последната докладвана информация, Battlemage всъщност ще има по-малко изпълнителни единици от съществуващата най-добра графична карта на Intel - Intel Arc A770.

Новата информация идва от канала Moore's Law is Dead в YouTube, който има опит в разпространяването на слухове и по-рано твърдеше, че целият графичен проект Intel Arc е бил отменен. MLID преразгледа тази прогноза и сега твърди, че Arc е "на практика отменен", но че ще бъде пуснат поне един графичен процесор Battlemage.

Според MLID в момента са планирани до три графични процесора за Battlemage. Но наистина забележителният аспект е твърдението, че най-мощният графичен процесор G10 е бил намален до само 448 единици за изпълнение или EUs. Това е по-малко от 512-те EU на графичния процесор Intel Arc A770, най-бързия от настоящата линия графични чипове Alchemist.

MLID също така твърди, че графичният процесор G10 е доста компактен по стандартите на графичните чипове на AMD и Nvidia. С площ от 362 кв.мм. Това е по-малко от матрицата на Arc A770 с размер 406 кв.мм и далеч по-малко от чипа AD102 в Nvidia RTX 4090 например, който е с размер 609 кв.мм.

Той обаче е с приблизително същия размер като графичния процесор AD103 в RTX 4080, който е с размери 379 кв.мм. Твърди се също, че G10 на Intel е изграден по същата 4nm технология на TSMC като фамилията RTX 40 на Nvidia.

Трудно е да се каже какво означава всичко това. Повечето съществуващи слухове около Battlemage твърдят, че тя ще има производителност около нивото на RTX 4080 и вероятно ще бъде пусната в продажба около лятото на 2024 г.

Това е трудно да се обясни с графичен процесор с по-малко изпълнителни единици от Arc A770, който в най-добрия случай има производителност, равна на RTX 3060 Ti. Разбира се, тези стойности може да са силно модифицирани за Battlemage срещу Alchemist, което прави директното сравнение трудно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Inflection AI строи генеративен AI клъстер с извънземна мощ

 

Тагове: