Вчера базираният в Пало Алто стартъп Inflection AI съобщи, че изгражда най-големия в света клъстер за изкуствен интелект, съставен от 22 000 графични процесора NVIDIA H100 Tensor Core, които ще осигурят производителност от 22 exaFLOPS. Компанията съобщи също, че е набрала 1.3 млрд. долара в кръг на финансиране, ръководен от Microsoft, Рийд Хофман, Бил Гейтс, Ерик Шмид и новия инвеститор NVIDIA, с което общият размер на набраното от компанията финансиране достига 1.525 млрд. долара.

Заедно с партньорите си CoreWeave, която е доставчик на GPU облачни конфигурации, и NVIDIA, Inflection AI заяви, че ще разработи клъстера за обучение и внедряване на широкомащабни генеративни модели на изкуствен интелект. "Комбинирано, клъстерът развива зашеметяващите 22 exaFLOPS в режим на 16-битова прецизност и дори повече, ако се използва по-ниска прецизност", заяви компанията в своето съобщение, като добави, че ако клъстерът бъде вписан в неотдавнашния списък на суперкомпютрите TOP500, той ще бъде на 2-ро място в списъка, "въпреки че е оптимизиран за AI - а не за научни приложения".

Компанията заяви, че внедряването на клъстера е в ход, и цитира представянето му в неотдавнашния бенчмарк MLPerf.

Клъстерът ще поддържа Pi на Inflection AI, което е съкращение от "персонален интелект", базиран на голям езиков модел, предназначен за хората да взаимодействат с ИИ "по най-простия, естествен начин и да получават бърза, подходяща и полезна информация и съвети", заявиха от компанията.

Pi "е проектиран да бъде любезен и подкрепящ спътник, предлагащ текстови и гласови разговори, приятелски съвети и кратка информация в естествен, плавен стил... той може да предоставя безкрайни знания въз основа на уникалните интереси и нужди на човека. Pi е учител, треньор, довереник, творчески партньор и съветник".

"Персоналният изкуствен интелект ще бъде най-трансформиращият инструмент в живота ни. Това наистина е преломен момент. Развълнувани сме да си сътрудничим с NVIDIA, Microsoft и CoreWeave, както и с Ерик, Бил и много други, за да реализираме тази визия", казва Мустафа Сюлейман, главен изпълнителен директор и съосновател на Inflection AI.

Inflection AI се описва като "студио за изкуствен интелект", специализирано в създаването на персонални изкуствени интелекти. То е основано в началото на 2022 г. от Сюлейман, Карен Симонян и Хофман. Компанията е създадена като корпорация в обществена полза, а екипът на Inflection AI включва специалисти по ИИ, които преди това са работили в DeepMind, Google, OpenAI и Meta.

Снимка: Unsplash

Виж още: Могат ли снимките с висока резолюция да разкрият неподозирани тайни за човешкото око? (ВИДЕО)