Съд в Нидерландия постанови, че американска компания е нарушила човешките права на нидерландски работник, като го е принудила да държи уеб камерата си включена през работно време, съобщи TechCrunch. Нает от базираната във Флорида компания за телемаркетинг Chetu, служителят е уволнен заради отказ да бъде наблюдаван „по девет часа на ден“ от програма, която предава поточно неговата уеб камера и споделя екраните му.

Компанията е заявила, че е уволнила работника за „отказ да работи“ и „неподчинение“. Служителят обаче споделил, че не се чувства комфортно да бъде наблюдаван цял ден. „Това е нахлуване в личното ми пространство и ме кара да се чувствам наистина неудобно. Това е причината камерата ми да не е включена“, цитира се той в съдебните документи.

„Проследяването чрез камера в продължение на осем часа на ден е непропорционално и не е разрешено в Нидерландия“, се казва в присъдата, като се добавя, че това нарушава и член 8 от Европейската конвенция за правата на човека. Съдът установи, че Chetu е уволнил служителя несправедливо и трябва да плати глоба от 50 000 долара заедно със закъснелите му заплати, съдебните разноски и неизползваните дни отпуск. Също така е необходимо да се премахне клаузата за неконкуриране в договора му.

Тъй като Флорида е щат с подобна политика, служителите могат да бъдат уволнени по каквато и да е причина, стига това да не е незаконно. В Нидерландия и други страни от ЕС обаче трябва да имате основателен мотив, за да уволните някого (отказ за изпълнение на работа, виновно поведение и т.н.) - в противен случай служителят има основание да го оспори.

Снимка: Unsplash

Виж още: 15 минути возене с Uber могат да струват 39 000 долара