Според нов доклад iOS 17 може да прекрати софтуерната поддръжка за няколко iPhone-а. Същото се отнася и за iPadOS 17 и някои iPad-и. Тази информация идва от MacRumors, които са я получили от профила Fame_G_Monster, за когото се твърди, че има добра репутация.

Източникът наистина е изброил устройствата, които ще отпаднат. Въз основа на тази информация iOS 17 ще прекрати поддръжката на iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X. От друга страна, iPadOS 17 се очаква да се откаже от поддръжката на първото поколение 9.7-инчов и 12.9-инчов iPad Pro, както и на петото поколение iPad.

Споменатите тук устройства - както iPhone, така и iPad - са пуснати на пазара между ноември 2015 г. и ноември 2017 г. Това на практика ще сложи край на поддръжката за почти всички устройства с чип Bionic A11 (и по-стари).

Все пак има някои изключения - моделите iPad от шесто и седмо поколение с чип A10 Fusion, както и 10.5-инчовият и 12.9-инчовият iPad Pro от второ поколение с чип A10X Fusion.

При това положение се очаква iOS 17 да дебютира на 5 юни. Тогава Apple ще проведе своята WWDC keynote. Тази актуализация може да предостави повече функции от първоначално очакваните. Все пак не очаквайте тя да донесе толкова много промени, колкото iOS 16.

Най-забележителната промяна, за която се споменава досега, е... алтернативни магазини за приложения. ЕС на практика натисна Apple по този въпрос, като Брюксел иска Apple да разреши алтернативни магазини за приложения в платформата, макар че това не означава, че тези магазини ще се конкурират с App Store.

Става дума по-скоро за това потребителите да могат да изтеглят игри от алтернативни магазини за приложения като например магазина на Epic. Предстои обаче да видим какво ще се случи с всичко това. Apple има план за действие, но не е ясно какъв точно е той.

Ще се появи изцяло нов CarPlay, а се спекулира относно поддръжка на AR/VR слушалките на Apple. Очакваме и редица други промени, някои от които, надяваме се, ще бъдат свързани с персонализирането.

Противоречива информация от сайта MacRumors пък показва, че тези iPhone-и вероятно все още ще се поддържат от iOS 17. В края на краищата няма да знаем със сигурност, докато не се проведе WWDC през юни.

Снимка: Unsplash

Виж още: Задължително запомнете този iPhone трик