Изследователи по сигурността наскоро откриха, че скрийншотите, направени чрез смартфоните Pixel на Google всъщност съдържат информация за детайлите, които са били премахнати, и е възможно по този начин да бъдат разкрити детайли, които не бихте споделили с лекота.  
Оказва се, че същият проблем засяга и инструмента Snipping Tool в Microsoft за Windows 11, както и инструмента Snip & Sketch в Windows 10. Това може да означава, че информацията, от която хората са смятали, че са се отървали, сега се разпространява в интернет. 

Според съобщение в Twitter от Дейвид Бюканън, ако направите скрийншот с инструмента, натиснете бутона за запаметяване, а след това изрежете и запаметите в същия файл, данните все още може да останат налични. Бюканън твърди, че можете дори да използвате почти същия код, който ви позволява да видите останалата част от екранната снимка на Pixel, за да стигнете до тези данни, стига да направите някои "малки промени". 
Уязвимостта изглежда донякъде ограничена по обхват - Бюканън подчертава, че експлойтът "изисква запазване на кадъра", което означава, че ще се справите, ако първоначалната ви снимка на екрана включва само определен участък от екрана. И докато се твърди, че инструментът Snip & Sketch на Windows 10 има същия проблем, Бюканън казва, че оригиналният инструмент Snipping Tool за Windows 10 няма такъв.  
Изглежда, че този тип проблеми е подтикнал потребителите да потърсят алтернативи за правене на скрийншоти. Крис Блум, който председателства работната група за формата на изображенията PNG, който Snipping Tool използва, помогна на Бюканън да разбере за проблема, като написа в Twitter, че Snipping Tool изглежда не съкращава правилно файловете, когато презаписва съществуващи изображения. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Следващото поколение чипове на Intel ще поддържат необявения Windows 12