С iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max, Apple направи някои вътрешни промени, които би трябвало да превърнат телефоните в най-добре подготвени за работа със съвременните устройства и мрежи за интелигентен дом. И двата нови iPhone Pro са първите смартфони, които разполагат с Thread радио, което ви позволява директно да управлявате своите устройства за интелигентен дом, поддържащи Thread.

Thread е безжичен протокол за интелигентен дом, предназначен да помогне на вашите интелигентни домашни устройства да говорят помежду си по-бързо и по-ефективно. Устройствата Thread могат да се свързват с интернет и помежду си, независимо от марката и производителя им. Той е и основната инфраструктура за устройствата Matter, тъй като е проектиран с оглед на мрежите за интелигентен дом. Колкото повече продукти, поддържани от Thread, притежавате, толкова по-силна става вашата мрежа за интелигентен дом.

Единственото изискване за продуктите Thread, за да достигнат до интернет и да създадат локална мрежа, е "граничен рутер". Не е ясно как Apple ще се възползва от предимствата на Thread в новите модели iPhone 15 Pro. Компанията казва, че поддръжката на Thread ще бъде "отваряне на бъдещи възможности за интеграция на приложенията за дома". Възможно е новите iPhone 15 Pro да функционират като Thread гранични рутери, подобно на Apple TV 4K (3-то поколение) и HomePod Mini.

Понастоящем няма телефони с Android, които да разполагат с Thread radio. Според Мишаал Рахман Google работи и по мрежов Thread за Android. Той ще позволи на устройствата с Android с Thread радио да създават Thread мрежа и да действат като Thread Border Router. Това означава, че бъдещите телефони и таблети Pixel с вградено Thread радио могат да служат и като гранични маршрутизатори. Не е ясно обаче кога ще се случи това.

Снимка: Apple

Виж още: Финландия въвежда дигитален паспорт за по-безпроблемно пътуване

 

Тагове: