С далновидна стъпка Финландия стартира пилотна програма, която преосмисля документацията за пътуване. Финландските граждани вече могат да заменят традиционния си физически паспорт с цифров аналог в смартфона си, известен като "дигитален документ за пътуване" (DTC). В момента тази иновативна система се изпробва на летището в Хелзинки, като в съвместното начинание участват Finnair, Finavia и финландската полиция.

DTC обещава ускорено и безпроблемно преминаване на границата. Пътниците могат да заобикалят опашките, като се радват на по-бърз и плавен преход през граничния контрол. Тази инициатива е в съответствие с амбициозната цел на Европейския съюз (ЕС) до 2030 г. поне 80% от неговите граждани да използват цифрова идентификация. За да подхрани тази визия, ЕС предоставя значителна финансова подкрепа с принос от 2.3 милиона евро (около 2.47 милиона долара) за пилотния проект.

За да разшири обхвата на цифровата идентификация в Европа, ЕС планира допълнителни пилотни програми, обхващащи летища в Хърватия и Нидерландия. Това по-широкообхватно начинание произтича от приетия през 2014 г. регламент eIDAS, който има за цел да повиши безопасността, бързината и ефективността на електронните взаимодействия.

Според Travel + Leisure, за да се включат в програмата, пътниците първо ще трябва да занесат съществуващите си паспорти във финландската полиция за регистрация преди полета. Ще бъде направена снимка за лицево разпознаване, а пътниците ще трябва да предоставят данните чрез приложението от четири до 36 часа преди всеки полет.

Струва си да се отбележи, че DTC се различава от биометричния паспорт - конвенционалната книжка, съдържаща микрочип, в който са кодирани уникалните физически характеристики на пътника. Разпознаваеми по символа на биометричната камера, който украсява кориците им, много държави вече издават електронни паспорти, за да укрепят сигурността и да осуетят усилията за фалшифициране.

Снимка: Unsplash

Виж още: Пилот изпратил нецензурно послание във въздуха