Nokia има богата история в света на комуникациите. Марката има зад гърба си легендарни телефони като Nokia 3310, Nokia 6600 и Nokia N95. За съжаление Nokia не се включи рано в пазара на Android и през 2014 г. бизнесът ѝ с телефони беше продаден на Microsoft. През 2016 г. Microsoft продава правата върху марката Nokia на HMD Global за десет години и оттогава HMD Global продава телефони под името Nokia. Но изглежда, че скоро може да видим смартфони и с марката HMD Global.

Главният изпълнителен директор на HMD Global Жан-Франсоа Барил обяви в LinkedIn, че компанията създава оригинална марка HMD. Тя ще съществува съвместно с устройствата на Nokia и "в сътрудничество с вълнуващи нови партньори".

В останалата част от съобщението се подчертава мисията на компанията. В него се набляга на факта, че HMD Global притежава ексклузивно лиценза за марката Nokia за шест години. Компанията се гордее и с усилията си в областта на устойчивостта, възможността за поправка и дигиталната детоксикация.


Какво можете да очаквате от телефоните на HMD?

В съобщението има няколко подсказки за това:

"В съчетание с твърдия ангажимент да предоставяме висококачествени мобилни устройства на достъпни цени на потребителите по целия свят, всеки един от нас в HMD се вълнува от нашето бъдеще, в което ще разработваме иновативни продукти, които издържат дълго, ще намаляваме електронните отпадъци, ще помагаме на хората да запазят мобилните си устройства за по-дълго време и ще оказваме положително въздействие върху планетата".

Ясно е, че компанията ще продължи да работи в устойчива посока за телефоните под марката HMD. Марката не разкрива партньорите си, нито споделя повече информация за брандинга и стратегията си.

Лицензионното споразумение на HMD за марката Nokia изтича през 2026 г., десет години след сключването му. Така че, общо взето, изглежда, че компанията се подготвя за пътя си отвъд споразумението. Ако тя наистина възнамерява да прави достъпни телефони, надяваме се да направи някои конкурентни такива.

Снимка: Unsplash

Виж още: iPhone 17 може да е първият телефон с разработени от Apple 5G модеми