Предстоящите модели iPhone 15 на Apple ще поддържат 15 W безжична бърза връзка за зареждане дори при използване на зарядни устройства на трети страни, които не са сертифицирани по MagSafe, твърди нов слух, идващ от Китай.

Официалното магнитно безжично зарядно устройство MagSafe на Apple или магнитно зарядно устройство на трета страна с официален MFM (Made for MagSafe) сертификат са необходими за постигане на 15 W безжично бързо зареждане на iPhone 12, iPhone 13 и iPhone 14. Ако използвате стандартно безжично зарядно устройство, сертифицирано по стандарта Qi, тези модели достигат максимална мощност от 7.5 W.

Според публикация в Weibo, възприета от акаунта за агрегиране на новини yeux1122 в корейския блог Naver, обаче серията iPhone 15 ще може да открива 15 W безжично магнитно зареждане с помощта на зарядни устройства, които не са сертифицирани от MFM и обикновено са по-достъпни алтернативи на тези със сертификат на Apple.

Слухът все още не е потвърден като идващ от надежден източник, но твърдението има смисъл, като се има предвид, че Apple допринася за нова версия на отворения стандарт Qi, който работи подобно на MagSafe.

Обявен през януари 2023 г. от Консорциума за безжично захранване (WPC), следващото поколение безжичен стандарт Qi2 включва профил за магнитно захранване, което означава, че устройствата, които приемат Qi2 в бъдеще, ще използват същата магнитна технология, използвана в устройствата MagSafe, създадени за iPhone 12 и по-късни.

WPC казва, че профилът Magnetic Power Profile в Qi2 ще гарантира, че телефоните и другите мобилни продукти, захранвани с батерии, са перфектно подравнени със зарядните устройства за по-добра енергийна ефективност и по-бързо зареждане. Очаква се смартфоните и зарядните устройства Qi2 да бъдат налични от празничния сезон на 2023 г.

Решението на Apple да направи технологията MagSafe достъпна за всички устройства, които поддържат безжично зареждане Qi2, изглежда в пряк контраст с позицията ѝ по отношение на USB-C. Очаква се iPhone 15 да разполага с USB-C порт вместо Lightning, което ще му позволи да се съобрази с новите разпоредби, въведени в Европа.

Но според слуховете моделите iPhone 15 ще поддържат официално само USB-C аксесоари, сертифицирани от програмата Apple Made for iPhone (MFi), което може да се използва за ограничаване на функции като бързо зареждане и високоскоростен трансфер на данни до одобрени от Apple аксесоари.

Очаква се серията iPhone 15 на Apple да бъде обявена в обичайните срокове през септември.

Снимка: Unsplash

Виж още: Докато чакаме iPhone 15, ето първата информация за iPhone 16 Ultra