Не е необичайно Apple да дава на Pro моделите си дадена функция - например Dynamic Island - и да я въвежда в базовите и Plus моделите година по-късно. Малко по-рядко обаче ексклузивна функция за Pro Max се разпространява в модела Pro. Но изглежда, че това може да се случи с "тетрапризмения" обектив за увеличение в iPhone 15 Pro Max.

По време на събитието Wonderlust компанията обяви, че iPhone 15 Pro Max ще получи нещо, което Apple нарича тетрапризмен обектив за увеличение. Този обектив е проектиран така, че да имитира резултатите, които бихте получили от 120-милиметров обектив на пълнокадров фотоапарат, и се използва за 5-кратната телефото камера на Pro Max.

Ето как Миша Шчепанович от Apple описва работата на обектива:

"120-милиметровите лещи обикновено са дълги, затова вместо това създадохме иновативен тетрапризмен дизайн, вграден директно в iPhone. Светлинните лъчи се отразяват четири пъти през стъклената структура, което позволява на светлината да пътува по-дълго в много по-малък дизайн. Така се създава достатъчно разстояние между обектива и сензора, за да може да се постигне по-голямо фокусно разстояние".

Според анализатора на тема Apple Минг-Чи Куо този обектив няма да остане дълго време ексклузивен за Pro Max. Куо твърди, че и iPhone 16 Pro, и iPhone 16 Pro Max ще разполагат с тетрапризмени телефото камери.

Ако iPhone 16 Pro наистина получи тетрапризмен телеобектив, телефонът ще бъде много по-близо до Pro Max през следващата година. Но нищо не говори, че Apple просто няма да намери друг начин да помогне за разграничаването на Pro Max от Pro. Серията iPhone 15 вече е налична за предварителна поръчка, но ще се появи по рафтовете на магазините едва на 22 септември.

Снимка: Apple

Виж още: iPhone 15 Pro Max вече генерира значителен интерес

 

Тагове: