Както всяко търговско изложение, IFA е изпълнена с всякакви джаджи, които скоро ще се появят на витрините на магазините. Разбира се, макар че чисто новите умни лампи или иновативните слушалки могат да бъдат вълнуващи, също толкова забавно е да разгледаме концептуални устройства. Този вид продукти - спомнете си технологията за охлаждане на мобилни устройства на OnePlus 11 Concept или ултра странните подвижни лещи на Xiaomi - едва ли някога ще бъдат достъпни за закупуване, но те помагат за развитието на бъдещите устройства. Нещо повече, сгъваемите устройства не бяха нищо повече от мечта само преди няколко години, а вижте къде сме днес.

Сгъваемите телефони изглежда вече заемат своето място в света на концептуалните устройства в наши дни. След като видяхме Rizr на Motorola на Световния мобилен конгрес, Tecno - компанията, която стои зад най-достъпния сгъваем смартфон, който можете да си купите днес - се завърна на IFA с още един сгъваем смартфон - такъв, който може да навиете. И докато Phantom Ultimate може да е заседнал във фазата на концепцията в момента, лесно е да си представим свят, в който този вид продукт може да стане реалност.

Но добре, какво изобщо е Tecno Phantom Ultimate? Това далеч не е първото концептуално устройство на марката, но определено е най-впечатляващото. Не е изненадващо, че липсва лист със спецификации - не можем да ви кажем какъв процесор захранва този телефон мечта, но знаем доста за дисплея и какво има под него. 7.11-инчовият OLED панел може да се разширява навън от джаджата (вместо нагоре, както при Rizr), превръщайки стандартно изглеждащия 6.55-инчов смартфон в нещо, което повече прилича на малък таблет.

Когато е затворен, частта от екрана на гърба на телефона действа като втори дисплей, напомняйки на някои от Edge продуктите на Samsung в миналото. Tecno предвижда потребителите да виждат известия, уиджети и да го използват като визьор за селфита със задните камери, въпреки че е трудно да си представим последното с толкова малък дисплей.

Tecno твърди, че Phantom Ultimate може да се разгъне напълно само за 1.2 до 1.3 секунди благодарение на система от двигатели с едно задвижване, която ускорява процеса. Всъщност марката отива още по-далеч, като нарича тази спецификация "водеща в индустрията" - доста смешна идея, като се има предвид, че днес не съществува нито един ролбанер като готов продукт, който можете да си купите. Ако някога на пазара се появи преобръщаем дисплей, колкото по-бързо може да се отваря и затваря, толкова по-добре. И като се има предвид, че дебелината на това устройство е под 10 мм, това е много впечатляващо.

Компанията твърди, че Phantom Ultimate създава предпоставки за бъдещи подвижни иновации, така че не се изненадвайте, ако компанията пристигне на MWC 2024 с друг концептуален телефон. При толкова много шум в това пространство изглежда, че е само въпрос на време някой да направи нещо подобно на Samsung и да пусне едно от тези устройства на пазара. А с темпото, с което се движи с прототипите, кой знае - може да е именно Tecno.

Снимка: Unsplash

Виж още: EISA 2023-2024: Разберете кои са най-добрите технологични продукти на годината!