След разтегливите си LCD панели най-новата джаджа на LG Display е супер тънък високоговорител, предназначен да бъде инсталиран в интериора на автомобила, като същевременно остава невидим. Звуковото решение Thin Actuator е разработено с „глобална аудио компания“ (LG не уточни коя точно) като заместител на традиционните високоговорители в автомобилите.

Системата избягва обичайните гласови намотки, конуси и магнити, които се срещат в повечето високоговорители, а вместо това използва така наречената филмова възбудителна технология. Така може да вибрира от панелите на дисплея и различни материали в каросерията на автомобила, за да позволи богато, потапящо 3D звуково изживяване.

С малките размери на панелите (5.9x3.5 инча и дебелина само една десета от инча) и тегло от 39 грама те могат да бъдат скрити във вътрешните части на автомобила като арматурното табло, облицовката на тавана, колоната и подглавниците. Това освобождава места, обикновено заети от високоговорители, без да прави компромис с качеството на звука, твърди LG.

Концепцията не е съвсем нова, тъй като сме виждали подобни вибриращи панели, използвани в OLED телевизори от Sony и LG. Интериорът на автомобила обаче е ново приложение с осезаеми предимства, ако твърденията на LG Display за качеството на звука са верни. Може да разберем сами скоро, тъй като LG трябва да покаже технологията на CES 2023, като компанията потвърди, че високоговорителите ще бъдат пуснати на пазара през първата половина на 2023 г.

Снимка: LG Display

Виж още: LG Display показа дисплей, който може да се разтегля и огъва