Сгъваемите дисплеи набират все повече позиции на пазара на смартфони, но следващата технология вече ги подбутва напред. Става въпрос за разтегливите им наследници - LG Display демонстрира 12” панел, който може да се разтегне до 14” и да се освободи обратно до 12”, без да се повреди.

Този тип огъващ се, разтеглив дисплей (или дисплей със „свободна форма“, както LG го нарича) може да се използва в дрехи и мебели, тъй като може лесно да се приспособява към сложни форми и способността да се разтяга ще го направи по-удобен за носене (или дори седене) - според компанията конструкцията му е доста издръжлива.

Предвижда се LG Display да открие приложения в различни индустрии, включително „мода, носими устройства, мобилност и игри“. Може дори да намери място в автомобилната и самолетната индустрия.

Дисплеят е с доста високо качество, що се отнася до прототипните панели – при 100ppi той има плътност на пикселите, подобна на тази на 40” 4K телевизор. Има и пълноцветни RGB възможности. Дисплеят е изграден върху специален силиконов субстрат, използван и за контактни лещи. Той разполага с микросветодиоди (по-малки от 40 µm), които са свързани чрез S-образни пружини вместо прави проводници, така че да могат да се разтегнат с 20%, без да се счупят.

Виждали сме разтегливи прототипи на дисплеи и преди – като този на Royole от миналата година. Той например може да се разтегне с 30% и според компанията технологията може да достигне 120ppi, но демонстрационният модул беше малък 2.7-инчов панел с резолюция 96x60 px. През 2017 г. Samsung също демонстрира разтеглив дисплей, въпреки че той най-вече успя да издържи на деформация (напр. силно натискане надолу), вместо да се разтегне до нов размер (9.1-инчовият панел може да се разтегне с около половин инч).

Снимка: LG Display

Виж още: Сгъваемите телефони смятат да доминират през следващата година