Откакто Илон Мъск е начело на Twitter, видяхме много потребители да се двоумят за бъдещето си там, а други директно преминаха към Mastodon. Децентрализираната социална медийна платформа отбеляза ръст на потребителската база от 300 000 активни потребители месечно до 2.5 милиона потребители между октомври и ноември тази година.

Цифрата беше изтъкната от разработчика Ойген Рочко в нова публикация в блога на сайта в отговор на забранените и след това разрешени връзки към Mastodon в Twitter през изминалата седмица. Тази миграция на потребители вероятно ще продължи, докато Илон Мъск се откаже от контрола над любимия си сайт.

Така че ако сте решили да се регистрирате в Mastodon, сега е добър момент да пробвате това, което може да бъде следващата голяма платформа за микроблогинг.

Ако очаквате обаче регистрацията да ви отнеме няколко минути, трябва да ви предупредим, че грешите доста. За да започнете да използвате акаунта си, трябва да се присъедините към сървър: процес, който е объркващ, тъй като трябва да настроите акаунта си във връзка с един от препоръчаните сървъри, за да продължите изобщо напред.

Някои сървъри могат да бъдат присъединени автоматично без проблеми, докато други изискват одобрение от всеки, който управлява сървъра - нещо, което може да отнеме известно време, ако се направи ръчно от собственика на сървъра. След като това стане, ще бъдете посрещнати от празна емисия, която трябва да попълните сами, навигирайки по странна времева линия.

Така описано, всичко изглежда като сравнително бърз процес, но навярно ще ви отнеме до половин час и много мръщене, за да преминете през първоначалната настройка. Това ни навежда на мисълта: колко хора всъщност ще преминат през всичко това? Не казваме, че трябва да правите магии и да решавате гатанки, за да настроите акаунта си в Mastodon, но определено не е толкова лесно, колкото създаването на акаунт в Twitter или Instagram. Имейл, парола, потвърждение и бум - направен е акаунт.

Интернет предпочитанията са деликатно нещо - сайтове и тенденции се раждат и залязват бързо, така че тепърва предстои да видим каква ще е съдбата на алтернативната социална мрежа. Засега, ако решите да я подкрепите, трябва да се въоръжите с малко повече търпение.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск е първият човек в историята, загубил 200 милиарда долара за толкова кратко време