От известно време се спекулира, че Meta са хвърлили око на нова социална мрежа. Въпреки че този ход няма да е особено голяма изненада, компанията многократно е заявявала, че към момента е съсредоточила усилията си за подобряване на изживяването в метавселената. Освен това за последните няколко месеца станахме свидетели на две вълни от масови съкращения - през ноември 2022 и март 2023 - и съответно изглежда, че капацитетът за нови проекти е поизчерпан. От друга страна знаем, че появи ли се нова тенденция, Meta се стараят да са в челните редици - независимо дали става въпрос за проекти като Reels или AI технология. Сега слуховете твърдят настойчиво, че ръководената от Марк Зукърбърг компания работи върху децентрализирано текстово приложение. Meta потвърди това развитие в изявление, но не даде подробности за това кога планира да пусне приложението.

  
"Проучваме самостоятелна децентрализирана социална мрежа за споделяне на текстови актуализации. Смятаме, че има възможност за отделно пространство, където творците и публичните личности могат да споделят навременни актуализации за своите интереси", заяви говорител на Meta. 
Това ново децентрализирано приложение с кодово име P92, все още е в процес на разработка - както първо съобщи MoneyControl. Според документите, видени от публикацията, приложението ще позволява на потребителите да влизат в него чрез своите идентификационни данни в Instagram. Това може да подразни хората, които може да не искат да споделят тези данни с друго приложение, независимо дали те са от едно "семейство".  
В доклад на Platformer се твърди, че проектът ще бъде поверен на ръководителя на Instagram Адам Мосери. Интересното е, че компанията вече включва правния отдел, за да отстрани ранните опасения за неприкосновеността на личните данни, преди приложението да стане публично достояние.  
Този ход на Meta се разглежда като опит за създаване на алтернатива на Twitter или конкурент на Mastodon. Децентрализираната мрежа е част от Fediverse - мрежа от децентрализирани сървъри, - която поддържа протокола ActivityPub. Според MoneyControl новото приложение на Meta също планира да поддържа ActivityPub, което ще улесни връзката с други инстанции като Mastodon. 
Все пак е добре да се отбележи, че Meta се е опитвала да прави нови приложения и преживявания, които невинаги са се възприемали добре. През последните няколко години тя унищожи експерименти, като анонимното тийнейджърско приложение tbh, приложението Super, подобно на Cameo, клонинга на Nextdoor Neighborhoods, приложението за двойки Tuned, социалната мрежа Campus, насочена към студентите, услугата за бързи видеозапознанства Sparked и клонинга на TikTok Lasso и това са само някои от тях. Така че няма да е изненадващо, ако новото децентрализирано изживяване приключи няколко години след старта. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Поголовното уволнение в Meta продължава с нови 10 000 служители