Скорошна актуализация на Microsoft Defender причини големи проблеми на някои потребители на Windows и те загубиха шорткътите към своите програми.

Странната ситуация доведе до премахване на икони в Windows и шорткъти към приложения от лентата на задачите и менюто Старт без никакво предупреждение.

Изглежда, че засегнатите са потребители на Windows 10 и Windows 11, като антивирусната програма не подбира региони и оплакванията са от цял свят.

Въпреки че очевидно са засегнати само някои шорткъти, а не действителните приложения, много потребители се оплакват от навременността на грешката: точно на петък 13-и. Много от тях са използвали онлайн теми като раздели в Reddit и техническата общност на Microsoft, за да се оплачат.

Един потребител на Reddit обяснява, че менюто Старт също е засегнато: „Не мога да отворя Firefox, като използвам клавиша Windows и напиша името; трябва да отида до програмните файлове“.

Microsoft публикува изявление, което гласи: „Клиентите на Windows Security и Microsoft Defender за крайни потребители може да са изпитали поредица от фалшиви положителни откривания за правилото за намаляване на повърхността на атаката (ASR) „Блокиране на Win32 API извиквания от макроса на Office“ след актуализиране на компилации за разузнаване на сигурността между 1.381.2134.0 и 1.381.2163.0“.

Гигантът продължава да обяснява, че грешката „засяга основно файловете с шорткъти на Windows (.lnk)“ и че потребителите, които не са активирали правилото „Блокиране на Win32 API извиквания от макроса на Office“, не трябва да бъдат засегнати.

Друг потребител успя да поправи проблема, но установи, че определени икони в лентата на задачите са станали невидими.

Компанията е издала коригиращ ъпдейт на своята антивирусна програма, но много фирми все още съобщават, че това не решава напълно проблема за тях. Някои се оплакват, че корекцията „не възстановява шорткътите на Microsoft Office, които са били внедрени за всеки потребител“, докато други поискаха стъпки за внедряване на корекцията чрез Intune.

Предвид че нови коментари, които се добавят всеки ден, е ясно, че Microsoft трябва да направи повече, за да коригира продължаващата грешка на Defender.

Снимка: Unsplash

Виж още: Бил Гейтс смени телефона си с този модел