Android и iOS доминират в сферата на смартфоните, но какво да правите, ако искате телефон с алтернативна операционна система? За щастие има няколко устройства, но ви молим да стоите далеч от Liberty Phone на американската компания Purism.

Компанията наскоро обяви Liberty Phone, чиято цена е зашеметяващите 2199 долара. Достатъчно е да погледнете хардуерните спецификации, за да разберете, че ще ви измамят сериозно (ако си купите телефона, разбира се).

Листът със спецификации прилича на съмнителен телефон от среден клас отпреди десет години, състоящ се от четириядрен процесор NXP (Cortex-A53, графика Vivante), 4 GB RAM, 128 GB разширяема памет и 5.7-инчов 720P IPS екран. Други забележителни спецификации включват сменяема от потребителя батерия с капацитет 4500 mAh и 18 W зареждане, 3.5 мм порт, 13 МР задна камера и 8 МР селфи камера.

Странно е, че в една от спецификациите е посочена свързаност чрез Bluetooth 5.3 и Wi-Fi 6, докато на страницата за покупка са посочени Bluetooth 4 и Wi-Fi 4. Предполагаме, че става въпрос за последното, въз основа на неясния, остарял чипсет. Пропускате и много други функции, като NFC, безжично зареждане и 5G. Но кои сме ние за да съдим, все пак телефонът струва само 2200 долара.

Компанията изтъква и хардуерен превключвател за изключване на свързаността, както и няколко други софтуерни функции за подобряване на поверителността и сигурността (като например деактивиране на проследяващите устройства по подразбиране). Освен това Purism твърди, че телефонът е сглобен в САЩ.

Иначе Liberty Phone се доставя с платформата PureOS, която е базирана на Debian. Това позволява десктоп режим с подходяща операционна система при свързване към дисплей.

Излишно е да казваме, че тези, които искат телефон с Linux, може да спестят малко пари и да си купят PinePhone за 200 долара или PinePhone Pro за 400 долара. По-специално последният модел има сходни характеристики, като в същото време увеличава залога по отношение на свързаността и мощността.

Освен това винаги можете дори да опитате да инсталирате Ubuntu Touch на множество по-стари масови телефони, ако наистина искате да опитате алтернативна платформа.

Заслужава да се отбележи също, че много потребители на Purism съобщиха, че не са получили предишния телефон Librem 5 на компанията няколко години след като са го поръчали. Този телефон започна да се доставя за първи път през 2020 г., докато потребителите съобщават, че Purism не признава възстановяването на суми за тези забавени поръчки или че компанията протака в това отношение.

Снимка: Unsplash/Liberty

Виж още: Вече можете да закупите тази джаджа на Motorola за свързване на всеки телефон със сателит

 

Тагове: