Противопоставянето между HDD и SSD не може да бъде наречено вечно - по-скоро става въпрос за еволюцията на технологиите, при която неизбежно едни остават назад, а други заемат челните позиции. Но въпреки това, колкото и специалисти да попитате за техните предпочитания, ще се натъкнете на различни доводи. Разбира се - няма да спорим, че по отношение на бързи скорости на четене и запис SSD печели овациите на всички. Но според ново проучване HDD се оказва с неподозирани преимущества по отношение на екологичното си въздействие върху околната среда. Но може ли това да наклони везните на вашия избор? Според проучването HDD привлича към себе си не с природата си, а заради цената, която и към момента е значително по-ниска в сравнение с SSD алтернативите. Но може би има още, което не е за подценяване. Изследователи от Университета на Уисконсин-Медисън и Университета на Британска Колумбия се обединиха, за да изследват въздействието върху околната среда както на SSD, така и на HDD. Според техните открития SSD дисковете са със значително по-лошо въздействие върху околната среда най-вече поради производствения процес. Проучването установи, че средният SSD има много по-висок коефициент на съхранение (SEF) от HDD, средно 0.16 за SSD и само 0.02 за HDD. SEF се отнася до нивото на емисиите на CO2 по отношение на общия капацитет на съхранението.   
Производственият процес на SSD със сигурност играе най-голяма роля в това. Създаването на всяка част от SSD, било то NAND чипове, DRAM или контролери, е скъпо както по отношение на електроенергия, така и по отношение на материали. Освен това изследователите споменават, че производството на полупроводници изключително много разчита на горива, които имат силно въздействие върху околната среда. От друга страна, въглеродният отпечатък на SSD през целия му живот обикновено трябва да бъде по-малко значим от този на HDD.

Tom’s Hardware също подложи на тест твърденията и с изненада установи, че докато са активни, твърдите дискове имат двойно по-висока консумация на енергия от SSD, като също така консумират повече енергия, докато са неактивни. Тъй като SSD са много по-бързи от HDD, прехвърлянето на файлове става много по-бързо, което означава, че SSD ще прекара повече време в неактивно състояние в сравнение с HDD. Tom’s Hardware изчисли, че HDD може да консумира до 15 пъти повече енергия от SSD, за да копира файл от 10 GB. 
Това е в пълен контраст с констатациите на изследователския екип. Проучването посочва, че ако искате да останете възможно най-екологични, трябва да изберете 1 TB HDD пред 1 TB SSD; причината е, че HDD ще отдели само 99 kg и 199 kg CO2 за пет до 10 години, докато SSD ще излъчи масивните 184 kg и 369 kg. 
Както винаги, изглежда, че изследването на тази тема може да изисква допълнителни проучвания, за да се потвърди напълно превъзходството на твърдите дискове, но това конкретно проучване показва ясно, че те всъщност са по-екологичният вариант. Можете да го използвате и като оправдание това да е последното спасение за нашите добри стари твърди дискове. Въпреки че в миналото те са били по-евтини, с по-добро съотношение долар за TB от SSD, тази разлика бързо се затваря. Според Wikibon до 2026 г. SSD ще станат по-евтини от HDD. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Учените може би са открили начин да се справят с вечните химикали

Тагове: