Недобросъвестни разработчици се възползват от манията по чатботовете с изкуствен интелект, за да измамят хората и да измъкнат трудно спечелените им пари, и това работи.

Изследователи по киберсигурност от Sophos са анализирали магазините за мобилни приложения на Google и Apple и са открили множество фалшиви приложения ChatGPT, които чрез съмнителни практики принуждават потребителите да се абонират за услугата.

Един такъв разработчик е "спечелил" повече от един милион долара само за един месец.

Въпреки че приложенията не са особено опасни или зловредни до степен да унищожат устройството или да откраднат информация, те ще се опитат да накарат жертвите да платят такса. Приложенията твърдят, че предлагат функционалността на ChatGPT (което по същество е чатбот, задвижван от изкуствен интелект) в безплатен пробен период (или безплатен модел с реклами), както и вариант на платен абонамент. Безплатният модел с реклами или е силно ограничен (например наличен е за три дни), или е с толкова много изскачащи рекламни прозорци и разсейващи елементи, че е просто неизползваем.

Платеният модел варира от 10 долара на месец до над 300 долара на година. Досега някои разработчици са спечелили между 10 хил. и 1 млн. долара за същия период от време.

Най-лошото е, че ChatGPT е безплатен за използване и може да бъде достъпен онлайн. От друга страна, приложенията често са лошо написани и още по-лошо реализирани, което означава, че понякога дори не функционират по предназначение, независимо дали потребителят е платил за премиум версията или не.

Според изследователите на Sophos трикът е да накарат хората да се абонират за услугата, а след това да забравят за това или да си мислят, че могат да се отпишат, като просто деинсталират приложението. Фалшифицирането на отзиви и коментари, както и завишаването на броя на изтеглянията също е част от измамата.

Досега Sophos е открила пет такива приложения както в Play Store, така и в App Store и е докладвала за тях на съответните им собственици. Потребителите, които вече са ги изтеглили, трябва да следват указанията на своите доставчици за начина на абониране, тъй като простото изтриване на приложението няма да отмени абонамента.

"Измамниците са използвали и винаги ще използват най-новите тенденции или технологии, за да си напълнят джобовете. ChatGPT не прави изключение", казва Шон Галахър, главен изследовател на заплахи в Sophos.

Снимка: Unsplash

Виж още: Chat GPT все пак пусна официално приложение за iPhone