Новата видеокарта RTX 3060 на Nvidia е чудесно предложение за достъпната си цена, тъй като нейните 3584 CUDA ядра и превъзходното представяне я поставят точно между RTX 2080 и RTX 2080 Ti – особено при пазарната си цена от 359 долара. За съжаление на геймърите обаче и през 2021 г. недостигът на видеокарти води до мащабна спекула. Някои европейски търговци вече продават новата карта на цена от над 500 евро, което е почти два пъти повече от цената на Nvidia и с над 50 процента отгоре спрямо официалната цена на картата в Европа.

Въпреки че Nvidia се опитва да накара търговците да се придържат към препоръчителната цена, като снабдява най-напред онези, които продават картите си на нея, търговците често използват тактика, при която прекратяват предварителните поръчки и принуждават крайните потребители да поръчат отново на изкуствено завишени цени. Тъжната истина е, че Nvidia не може да направи много в такава ситуация, ако иска да спазва правилата на свободния пазар. Макар компанията да може да ограничи бъдещите доставки на търговци, които злоупотребяват, тя не може да определя техните ценности.

Ето защо някои търговци в Европа надуха цената на RTX 3060 до невероятните 689 евро, което е пълна лудост, предвид че на този етап това е почти три пъти колкото оригиналната препоръчителна цена.    

Ситуацията не е уникална за Европа; в Пакистан например картата се предлага за повече от 750 долара, и то като предварителна поръчка, и е трудно да видим как ситуацията ще се подобри скоро, имайки предвид ограниченото предлагане. Действително Nvidia обяви, че ще има най-много бройки от цялата серия 3000, но повишените нужди на копачите на криптовалута доведоха до изключително търсене на видеокарти и простата истина е, че през 2021 г. геймърите не са чак толкова изгоден клиент за търговците, колкото търсачите на криптовалута. И докато има достатъчно търсене на високи цени, те ще се поддържат.

Снимка: shutterstock

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч