Отново е петък и Twitter превзема новинарските заглавия. Колкото и да се опитваме да систематизираме потока от събитията, случващи се в компанията, промените са толкова бързи и неочаквани, че е трудно да се хване темпото. Очевидно и ние не можем да смогнем на hardcore темпото на Илон Мъск, което всъщност стана поредният повод за суматоха.  
Както добре е известно, в последните няколко дни голяма част от персонала на Twitter беше освободен. Всъщност не е правилно да използваме минало време на глагола, защото някои служители бяха уволнявани, след това назначавани отново и историята се повтори многократно.  
До този момент едно правило на Мъск нямаше изключение: той определено не толерираше дистанционната работа. На служителите на Twitter беше ясно демонстрирано, че ако „искат да бъдат част от новия Twitter“, те трябва да се подготвят за „дълги часове с висока интензивност“.  
Изглежда всичко е било под формата на един вид анкета, защото само онези формуляри с попълнено „да“ остават на позициите си. Да, точно така - останалите ще бъдат уволнени.  
Адвокат, наясно със ситуацията и условията на работа в Twitter, наскоро заяви пред служители, че изискването работниците да се появяват в офиса или да бъдат уволнени може да е незаконно. Изглежда, че поне един бивш служител ще тества тази идея, защото вече е завел дело, твърдейки, че новите политики на Мъск са дискриминационни срещу работниците с увреждания. 


Този интензивен процес обаче явно не е дал необходимите резултати. Според източници част от служителите, особено онези в неравностойно положение, просто са напуснали, без да попълват каквото и да е, защото според тяхното мнение не можели да поддържат повече изискванията на Мъск. От друга страна според Bloomberg Мъск е насочвал „ключови служители“ към плановете си и е оказвал влияние върху други мениджъри, „за да убедят служителите да останат“ в компанията.  
The Verge следят изкъсо ситуацията и след изтичането на крайния срок за попълването на анкетата те са забелязали интензивен трафик от прощални съобщения в Slack на Twitter. Според информацията стотици служители са споделили, че са казали „не“ на Мъск. По неофициални данни служителите на платформата към момента са около 2900 и бившите им колеги споделят, че съвсем скоро очакват социалната мрежа да се „повреди“. Сред подалите оставка са екипи, свързани с инженерните заявки към правилните бекенд услуги, както и тези по поддръжката на основните системни библиотеки на Twitter. „Не можете да управлявате Twitter без този екип“, каза напускащ служител. Няколко членове на екипа на Командния център на Twitter, група инженери, които са на повикване 24 часа в денонощието, също обявиха напускането си.  


Предвид тези обстоятелства може би е ясно защо се появяват слухове, че Мъск е обзет от параноя. Според бивши служители страхът от саботаж е довел до почти пълно замразяване на писането и пускането на нов код за платформата.  
Малко след това представители на компанията обявиха, че всички сгради на компанията са временно затворени, което влиза в сила незабавно, и че възможността за достъп с идентификационен номер е спряна за момента. Очаква се офисите да отворят отново в понеделник. Според запознати този драматичен ход има за цел да „предотврати физически саботаж, докато те решават отнетите достъпи“.  
Мъск изглежда разколебан и в последното си обръщение той заявява: „По отношение на дистанционната работа всичко, което се изисква за одобрение, е вашият мениджър да поеме отговорността да гарантира, че приносът ви е отличен“, което звучи като прехвърляне на цялата отговорност върху мениджърите. И явно е точно така, защото съобщението продължава с пояснение, че всеки, който предоставя неверни твърдения относно работния процес, ще бъде уволнен. 
Информация на Ройтерс допълва пейзажа: Мъск дори е заявил пред съдия от Делауеър, че планира да „намали времето си в Twitter и да намери някой друг, който да управлява Twitter“. Това е нещо, което той каза и на инвеститорите, предлагайки, че мандатът му като главен изпълнителен директор на Twitter е само временен. Това ли е бъдещето на социалните мрежи или някой има таен план Б? 

Снимки: Unsplash

Виж още: Ето как да разберете кой си е платил за верификация в Twitter