Дори след многобройните версии на операционната система към момента, преминаването между най-добрите смартфони с Android не е безпроблемно. Лесно можете да прехвърлите профила си в Google и свързаните с него данни между устройствата, но данните за някои приложения може и да се изгубят. Въпреки че можете да прехвърляте файлове и данни за приложения от един Pixel на друг, целият процес е труден, тъй като не всички приложения на трети страни поддържат миграция на данни. Сега трима от най-големите китайски производители на Android - Xiaomi, Oppo и Vivo - си партнират, за да улеснят живота на крайните потребители, като позволят прехвърлянето на данни от приложения между техните устройства.

В съобщение във Weibo трите компании разкриха, че инструментът за миграция в техните телефони ще бъде актуализиран, за да поддържа прехвърляне на данни от приложения на трети страни. Така че следващия път, когато превключвате между телефони от Oppo, Vivo и Xiaomi, можете да го направите, без да се притеснявате, че ще загубите данни за приложения или ще трябва да настройвате отново всичките си приложения от трети страни.

В момента преместването на данни от приложения на трети страни работи главно при превключване между устройства от една и съща компания и почти никога, когато преминавате към телефон от друг производител на Android.

За съжаление уловката е, че инструментът за миграция е ексклузивен за устройствата в Китай и засега няма да се появи на международните пазари. От друга страна, при положение че вграденият в Android инструмент за архивиране на данни на Google, Google Photos, Google Drive (и други услуги на Google) не са налични в Китай, тази миграция на данни от приложението ще бъде истински дар за китайските потребители на Android.

Това не е първият път, в който трима от най-големите китайски производители на Android се обединяват, за да предложат по-добро изживяване на крайните потребители. През януари 2020 г. Oppo, Vivo и Xiaomi си сътрудничиха за единно решение за споделяне на файлове, за да улеснят изпращането на файлове между своите устройства. Месец по-късно тези компании се обединиха с Huawei, за да създадат Global Developer Service Alliance (GDSA). Това позволи на разработчиците в Китай да качват приложения едновременно в магазините за приложения на Xiaomi, Oppo и Vivo.

Надяваме се, че Google също работи в тясно сътрудничество с производителите на устройства, за да осигури по-надежден процес на миграция на данните от приложения на трети страни за потребителите на Android по целия свят.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тази държава обяви война на предварително инсталираните приложения в телефона ви

 

Тагове: