Според нов доклад на Bleeping Computer измамите от типа pig butchering, или „колене на прасета“ нарастват. Потребителите трябва да обърнат внимание на приложенията за криптоизмами, които са успели да намерят пътя си както до Play Store, така и до App Storе.

Измамата тип pig butchering вероятно е нещо, с което много от вас не са запознати. Това е измама, която включва фалшиви уебсайтове, злонамерени реклами и др.

Според експерти тези атаки са предназначени да подмамят потребители на Facebook или Tinder да инсталират измамни приложения. Това се случва, като се използват специално създадени за целта фалшиви профили с откраднати изображения. Излишно е да казваме, че те имат за цел да се представят по възможно най-добрия начин, предлагайки нереални инвестиционни възможности на неподозиращите потребители или пък разказват, че са попаднали в „драматична ситуация“ и няколко хиляди долара биха им помогнали да се измъкнат от нея. Няма нужда да поясняваме, че се касае за измама, нали така?

След като потребителите инсталират въпросните измамни приложения, които напоследък акцентират върху криптовалутата, жертвите биват допълнително измамени. Фалшивите профили карат потребителите да депозират криптоактиви чрез използване на законно приложение за криптовалута като Binance.

Експертите посочват три приложения, които работят по такъв начин: Ace Pro и MBM_BitScan са налични в App Store, BitScan може да се изтегли от Play Store. Те обикновено карат потребителите първо да изтеглят малка сума от сметката си, но когато им се наложи да изтеглят по-големи суми... не могат, защото сметките са вече празни.

Тези приложения обикновено са напълно легитимни, но след като бъдат одобрени, името на домейна им се променя и те се свързват със злонамерени сървъри. Това е доста сложна схема и ако използвате малко здрав разум, ще можете да я избегнете. Не се подвеждайте от фалшиви профили, за да се включите във фалшиви инвестиции – това просто не е начинът, по който нещата се случват.

Трябва да внимавате, когато инсталирате непознати приложения като цяло, да не говорим, когато приемате съвети от напълно непознати. Има много измами и за тази не е особено трудно да ви превърне в жертва.

Снимка: Unsplash

Виж още: Yahoo е най-използваната в интернет измами марка за края на 2022