PlayStation пуска нов персонализиран контролер за PS5, който има за цел да помогне на хората с увреждания да играят по-удобно. Джаджата бе обявена на CES 2023.

Технологичният гигант разкри устройството с кодово име Project Leonardo по време на най-голямата ИТ конференция в света в сряда. PlayStation работи с организациите за достъпност AbleGamers, Stack Up и SpecialEffect, за да създаде конфигурируем дизайн на „разделен контролер“.

В съобщението си компанията каза, че контролерът е „създаден за справяне с често срещани предизвикателства, пред които са изправени много играчи с ограничен двигателен контрол, включително затруднено задържане на контролер за дълги периоди, точно натискане на малки групи от бутони или тригери или позициониране на палците и пръстите оптимално върху стандартен контролер“.

Досега Xbox Adaptive Controller на Microsoft беше единственият достъпен контролер за игри от първа страна от премиерата му през 2018 г.

„Нашият екип тества над дузина дизайни с експерти по достъпност, търсейки подходи, които биха помогнали за справяне с ключови предизвикателства пред ефективното използване на контролера“, каза дизайнерът на Sony Interactive Entertainment Со Моримото в изявление. „Тъй като играчите могат да персонализират Project Leonardo според нуждите си, няма един „правилен“ форм фактор. Искаме да им дадем възможност да създават свои собствени конфигурации.“

Модулният контролер включва сменяеми компоненти за създаване на голямо разнообразие от контролни оформления в зависимост от обхвата на движение, силата и физическите нужди на играча. Има набор от различни бутони, които могат да бъдат програмирани за всяка поддържана функция и множество бутони могат да бъдат зададени да правят едно и също нещо (или можете да зададете две функции към един бутон, например когато трябва да натиснете L2 и R2 едновременно). Ще можете да препозиционирате и променяте разстоянието между левия и десния аналогов стик и да приспособите ориентацията на „северната“ посока.

Снимка: Sony

Виж още: Сан Франциско одобри използването на роботи от полицията като крайна мярка

 

Тагове: