Някога, в едно далечно минало, не съществуваше високоскоростната интернет връзка, която винаги да използвате за TikTok и какво ли още не. Тогава, когато трябваше да инсталираме Mac OS, използвахме нещо, наречено оптичен диск, на който беше записана програмата.

Е, както ClassicII_MrMac в X (бивш Twitter) се изрази перфектно: "Днес е тъжен ден". Това е така, защото Apple вече не продава инсталационни дискове за OS X Lion 10.7 и Mountain Lion 10.8.

Apple или най-накрая е разпродала наличностите си, или е решила да изхвърли дисковете, за да освободи място в склада за калъфите за iPhone на FineWoven.

Знаците показваха, че това ще се случи - не можеш да спреш бъдещето да дойде. Преди две години Apple започна да предлага Lion и Mountain Lion за безплатно изтегляне. Те са налични на сайта за поддръжка на Apple, а ако имате нужда от тях, ето връзките:

Безплатно изтегляне на инсталатора на Mac OS X Lion (4,72 GB)
Безплатно изтегляне на инсталатора на Mac OS X Mountain Lion (4,45 GB)

Дори преди две години вече изглеждаше странно, че Apple все още предлага дисковете Lion и Mountain Lion за 19.99 долара. Сега разбираме, че това не е толкова странно, защото много по-стари Mac компютри все още се използват - освен това Apple лесно печели 20 долара.

Ако трябва да поставите тези инсталатори на диск или USB устройство, имаме инструкции:

Как да направите инсталационен диск или устройство за зареждане на Lion
Как да направите инсталационно устройство за зареждане на Mountain Lion

Можете също да прочетете Как да получите по-стара версия на macOS или Mac OS X.

Lion работи на Mac компютри, които са се появили преди Mountain Lion през 2012 г. Mountain Lion работи на следните компютри:

MacBook (от края на 2008 г. до 2010 г.)
MacBook Air (от края на 2008 г. до средата на 2012 г.)
MacBook Pro (от средата/края на 2007 г. до средата на 2012 г.)
Mac mini (от началото на 2009 г. до 2011 г.)
iMac (от средата на 2007 г. до 2011 г.)
Mac Pro (началото на 2008 и 2010 г.)

Ако отчаяно искате официален диск с Lion или Mountain Lion, ще трябва да се обърнете към онлайн пазари като eBay. А ако имате такъв диск, ето и един съвет: може би ще искате да го задържите за известно време. Има вероятност след години някой да е готов да плати много пари за него на търг.

Снимка: Unsplash

Виж още: Някой поръча iPhone 15 Pro Max от Apple и вместо това получи телефон с Android

 

Тагове: